AssistFeed.com sitesinden alıntıdır:

Kediniz Kendi Kendine Yemek Yemiyorsa

Kediler herhangi bir nedenle yemek yemeyi bıraktıklarında ve çok hızlı kilo verdiklerinde karaciğer yağlanması gelişebilir. Sadece güçlü olmasını sağlamak ve kasları korumak için değil, aynı zamanda karaciğer yağlanmasıyla da savaşmak için kedinin beslenmesi çok önemlidir.

Her kedinin ve sahibinin kendine özel teknikleri vardır. Her kedinin durumu farklıdır ve kedinizi beslemeye yardımcı olmak için kendi özel yönteminizi bulmak zorundasınız. Yardımlı besleme, aslında kedinizle olan ilişkinizi hayal ettiğinizden çok daha yüksek bir seviyeye taşıyacak, daha derin bir bağ gelişecektir.

Yardımlı besleme, büyük oranda sabır ve sevgi gerektirir. Kendinize iyi bakın, yeterince dinlenmeye çalışın ve tekniğinizde ince ayarlar yapabilmeniz için diğer insanların deneyimleri ile ilgili mümkün olduğunca çok şey okuyun. Bubba’nın beslendikten sonra antika şifonyerin altına saklanmak yerine hemen yanıma kıvrıldığı gün, büyük bir lütuftu ve bu davranışı, ona yardım etmeye çalıştığımı bildiğini gösterdi.

Yemek Yemeyen Bir Kediyi Beslemeye Hazırlanmak

Rahatlama Teknikleri – Yardımlı besleme seansına başlamadan önce lütfen kedinizin rahat olduğundan emin olun. Yüksek stres altında kedinizi beslemeye yardımcı olmaya çalışmak, kesinlikle daha fazla stres yaratır. Örneğin, kedinize bir hap vermeyi denediyseniz ve olmadıysa, ardından şırıngayla beslemeye çalışmak da muhtemelen başarılı olmayacaktır. Her besleme seansı mümkün olduğunca sakin olmalı. Böylece hem iyi besleyebilir hem de zihinsel olarak iyi hissedersiniz.

Kedinizi sevdiği şekilde tarayın, fırçalayın veya rahatlatın. Yatıştırıcı bir sesle konuşun veonu ne kadar sevdiğinizi anlatın.

Kedinizin alışkanlıklarını saptayın ve günün en sakin zamanlarını seçin. O zamanlarda daha başarılı besleme yapabilirsiniz. Tıpkı çocuklar gibi, kedilerin de her gün aynı saatte heyecanlandığı bilinir.

Yer – Sessiz bir yer olması esastır. Sadece siz ve kediniz olmalısınız. Gelen giden insanlar, koşan, ağlayan veya tartışan çocuklar, soru sormak için milyonlarca kez araya giren eşler vb., yardımlı besleme sürecinin karışmasına neden olabilir. Bu bir bağ kurma zamanıdır. Ben onu beslerken, Bubba bir sandalyede oturuyor ve pencereden dışarıyı seyrediyordu. Arada bir, daldaki kuşu izliyor, sonra işimize dönüyorduk. Bu zamanlar çok huzurluydu ve buna ulaşmak aylar aldı!

Havlular ve Çarşaflar –  Çok fazla havlu ve çarşaf kullanılır. Beslenme ve kaloriler sayesinde kediniz güçlendiğinde aniden bir kafa sallama ile yiyecekler uçabilir!

Önlükler  – Bez bebek önlüğü, göğsü ve ön bacakları temiz tutmak için harikadır ve beslendiğinin bir işaretidir… “lütfen hareket etme”. Besleme bittiğinde, önlüğü çıkarın ve “işte bitti!” gibi bir şey söyleyin. Kediniz kısa zamanda bu rutini öğrenecektir. Besleme sırasında daha fazla kısıtlamaya ihtiyacınız varsa, boynunun arkasından bir çengelli iğne ile tutturulmuş olan bir el havlusu kullanmayı deneyin.

Malzemelerin Tümünü Bir Araya Toplamak -Bir rutine girmeye çalışın ve yardımlı besleme programınız sırasında ihtiyaç duyacağınız tüm malzemeleri bir arada bulundurun. Kalkmak ve bir şey almak için beslemeyi kesmeniz gerekmesin… Kalktığınızda, kediniz besleme seansının bittiğini düşünecektir. Gerekirse, malzemeleri hazırlarken, arada göz atacağınız bir kontrol listesi yapın.

Sizin ve Kedinizin Pozisyonu – Bu konu ÇOK ilginçtir çünkü HERKESİN işe yarayan kendi özel tekniği vardır! 

Kedinin Kısıtlanması –  Bazen kediyi bir havlu ile sarmak ve ensesini bir kliple sabitlemek gerçekten yardımcı olur (sanki kedicik berberde saçını kestiriyormuş gibi).  Hiçbir yere gidemeyeceklerini ve beslenmeye yardımcı olmanın daha kolay olduğunu düşünürler. Kedinin geri kaçma ihtimaline karşı, havluyu arkaya sarın ve kuyruğun ucuna yakın bir yere sabitleyin. Böylece kaçmayı artık düşünmeyecektir! Ayrıca kediyi kapı kapalıyken mutfak tezgahına veya banyo tezgahına oturtmayı deneyebilirsiniz. Kedicik bir kaçış yolu olmadığını anlar! Ya da kediniz kucağınızdayken yere oturun…  

Temizlik –  Yardımla besledikten sonra ve kediniz hala kontrol altındayken, yüzünü ve ağzındaki fazla yiyecekleri silin. Kediyi okşayın, sonra havluyu çıkarın ve kedinin istediği bir yerde temizlenmesine izin verin.

Not:  Yiyeceklerin ciltle temas etmesinden kaynaklanan akne veya yaraları önlemek için kedi kendini temizlemezse, mamayı sizin temizlemeniz gerekebilir. Sildikten sonra cildini ve tüylerini iyice kuruladığınızdan emin olun. Kediniz ile konuşmayı ve bunu neden yaptığınızı açıklamayı unutmayın. Kediler akıllıdır ve anlayacaktır. 

Parmakla Beslenen Kediler – Pürüzsüz bir püre mama kullanın (fileto veya kıyılmış DEĞİL). 

Friskies Somon veya Hill’s a/d gibi pürüzsüz bir şey olmalı (protein ve kalorisi yüksek bir acil durum iyileştirme mamasıdır. Sindirilebilirliği çok yüksektir ve çoğu kedi tadını sever. Sadece veterinerlerde bulunur ve çok çok iyi bir besindir).

Parmakla besleme sırasında bezelye büyüklüğünde küçük bir konserve mama için işaret parmağınızı kullanacaksınız. Sonra kedinin ağzını bir hap verecekmişsiniz gibi açın ya da daha iyisi, mamanın bulunduğu işaret parmağınızla kedinin dudağını kaldırın, daha sonra ya mamayı kedinin diline koyun ya da parmağınızı ve mamayı üst dişlere doğru çekerek damağına yerleştirin (tırnağınızın ya kısa ya da en azından kedinin ağzına, diş etlerine ya da damağına zarar vermemesi için kesilmiş olduğundan emin olun). Bazen ilk küçük mama parçasını ağzınıza alabilir, ağzınızı şapırdatabilir, ilgisini çekerek, kedinin kendi başına yemesini sağlayabilirsiniz. Kediciğin yemesi için küçük bir tabak konserve mamayı daima hazır bulundurun.

Günde en az 3 kez parmakla beslemelisiniz. Kedinin kabul edeceği kadar besleyin. Kediyi yemeye zorlamayın. Teşvik edin ve ‘bir lokma daha’ vermeye çalışın ama çok fazla zorlamayın. Kedinizle beslerken konuşursanız, kediniz ne yaptığınızı anlayacaktır ve daha rahat yiyecektir.

Şırıngayla Nasıl Beslenir – Henüz başlamadıysanız lütfen şu makaleyi okuyun:  Kedi Maması Hazırlama.

Şırıngayı hafifçe ağzın yan tarafına yerleştirin ve mamanın dil boyunca “ilerlemesi” ve dilin arka yarısına veya damağına gitmesi için pistonu itin. Diline bulaştırabilirseniz, bu en iyis olur çünkü daha doğal bir yeme senaryosudur.

DİKKAT: Boğazın arkasına püskürtmemek çok önemlidir yoksa yanlışlıkla mama kedinizin ciğerlerine kaçabilir. Buna aspirasyon denir, çok tehlikelidir ve ölümle sonuçlanabilecek bir zatürre nedenidir. Aspirasyonu önlemek için başını geriye yatırmamaya dikkat edin. Sıvı verilirken aspirasyon olasılığı daha yüksektir ancak bu püre mama ile de olabilir. Başını doğal yatış veya oturma pozisyonunda tutmaya çalışın. Aksi takdirde kediniz kontrolden çıkabilir ve panikleyebilir.

Küçük veya Büyük lokmalar – Bazı kediler hızlı, bazıları yavaş yer. Bazıları büyük miktarlarda yutar, diğerleri tek seferde sadece 1 ml’ye ihtiyaç duyar. İlk başladığımda, bir seferde belki 1/2 ml besledim! Kedim ve ben yardımlı besleme rutinine uyum sağladığımızda, yediği miktar arttı.

DİKKAT: Kedinizin burnu tıkalıysa, boğulmayı önlemek ve kedinizin panik olmasını önlemek için daha az miktarda verin. Tıkalı bir burunla yemek yemek çok zordur.

Dökülen Mamaların Toplanması – Bubba bir sandalyede oturarak yer. Çene seviyesine sandalyeye bir tabak koydum ve dökülenlerin çoğunu yakalamayı başardım. İçindeki tüm kalorileri ve ilacı aldığından emin olmak için şırıngayı dökülenlerle yeniden dolduruyordum.

Beslerken Yüzünü Temizlemek – Bazı kediler düzgün yerler, bazıları o kadar temiz değildir. Bazı kediler bulaşık bir yüze aldırış etmez, bazıları ise oldukça titizdir. Mümkün olduğu kadar çok mamayı toplamak ve yeniden kullanmak için parmağınızı kullanabilirsiniz (özellikle mamasına ilaç eklediğinizde). Bulaşan mamaları silmek için bir mendil veya bez (ıslak veya kuru) kullanabilirsiniz. Beslemenin sonunda, cilt problemlerini önlemek için mümkün olduğunca mamaların hepsini temizleyin. 

Beslemeden Sonra Temizleme konusuna bakın .

Yardımlı Beslemeden Hemen Sonra – Bazen mideye biraz mamanın girmesi bile yeterlidir. Bu sayede midesinde rahatsızlık hissetmeyecek ve rahatlayacaktır. Biraz mama verdikten sonra kedinizin biraz daha yiyip yemeyeceğini kontrol edin.

Besleme Ne Kadar Sürmelidir? – İlk başladığınızda beslemeniz 45 dakika sürebilir ancak siz ve kediniz yardımlı beslemede daha ustalaştıkça, muhtemelen ortalama 15 dakikada yaklaşık 40cc besleyebilirsiniz. Bazı kediler hızlı bazıları yavaş yediği için her besleme zamanı kediye bağlı olarak farklılık gösterir.

İpucu:  Çok hızlı verirseniz veya kedinizin midesini aşırı doldurursanız, kediniz kusabilir ve tüm çalışmanız boşa gider. Kedinizdeki stres belirtilerini izleyin ve kritik bir aşamaya geldiğinizi düşünüyorsanız yavaşlayın veya bırakın. Ağız şapırdatma, olacakların bir işaretidir. Bıyıklara dikkat edin çünkü tamamen dik bıyıklar stres anlamına gelebilir.
İpucu:  Kediniz belirli bir mamayı seviyorsa, o mamayı yardımcı mama olarak kullanmayın. Kediniz en sevdiği bu mamayı yardımlı beslemenin travmasıyla ilişkilendirebilir.

İletişim – Beslerken kedinizle konuşun. Neden beslediğinizi açıklayın ve mümkün olduğunca yatıştırıcı bir dil kullanın. Kediler bir dizi kelime ve kelime öbeğini öğrenebilirler. Bu nedenle belirli kelimelerle/eylemlerle tutarlı olmak, kedinize ekstra bir rahatlık sağlayacaktır.

Aşağıdaki gibi sözcükleri ve adımları kullanın:

  • “Yemek zamanı” (heyecanlı olun!)
  • “Aç” (ağzını açar gibi)
  • “Ne iyi bir oğlan/kızsın”
  • “Tamam, şunu alayım” (kafa sallanmadan önce ağzın bu tarafındaki yiyecek parçasını alırken olduğu gibi!)
  • “Çoğu bitti”
  • “Hepsi bitti!”
  • “Al bakalım!”

Gerçekten de, tutarlı eylemler eşliğinde yukarıda sıralanan ifadeleri çok hızlı bir şekilde öğrenecektir. Kediler çok dikkatli oyunculardır!

UYARI

Kathy Fatheree bir tıp uzmanı değildir. Bu web sitesinin içeriği, Kathy’nin yardımlı besleme deneyimlerinin yanı sıra, kedilerini beslemeye yardımcı olan diğer kedi sahiplerinin deneyimlerinin bir derlemesidir. Bilgilerin doğruluğu için her türlü çaba gösterilmiş olmakla birlikte, Kathy Fatheree veya bu web sitesiyle bağlantılı herhangi biri, bu sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda meydana gelebilecek hiçbir şeyden sorumlu tutulamaz.

Kaynak: https://assistfeed.com/feeding-techniques.htm

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.