Bahçeli bir evde oturduğumuz için kedilerim her gün dışarı çıkıyorlar. Her gün mutlaka çimen yiyorlar. Üstelik bahçede gezinip çimen seçiyorlar, en körpe ve tazeler tercihleri. Tüy topağı sorunları da yok, çimen yedikten sonra tüy kusmuyorlar da. Sadece sevdikleri için, belki de ihtiyaç hissettikleri için yiyorlar. Çimene alışıklar, daha önce de yerlerdi. Eski evim apartman dairesiyken mutlaka evde taze çimen bulundururdum.
Sarı, evdeki çiçeklerimin tadına bakmaya başlayıp yapraklarını zımbalanmış gibi delik deşik edince evde bulundurmamın daha iyi olacağını düşünmüştüm. Sarı, canı istediğinde yerdi ama Neko önceleri yatak olarak kullanmayı tercih etti. Sonra o da yemeye başladı. Kedi besleyen çoğu insan da zaman zaman kedilerinin çimen yediklerini görür ve sıklıkla karın ağrısı ya da tüy topağı kusmak için yediklerini düşünür. Oysa son araştırmaların da gösterdiği üzere kedilerimiz bizden daha bilinçli ve akıllı çıktılar. Kedilerimizden bir şey daha öğrendik.
İnsanlar çimen yemeye, suyunu içmeye başladılar. Amerika’dan sonra Avrupa’ya da yayılan bir “çimen” modası var. Hakkında kitaplar yazılıyor. “Yeşil altın”, “yeşil mucize” olarak telaffuz ediliyor. Sektörü o kadar hızlı büyüyor ki takip etmek zor. Hapları, çayları, tozları, kokteylleri üretildi, satılıyor. Marketlerde sebze reyonlarında yerini aldı. Evde kendi çiminizi yetiştirmeniz için tohumlu ve topraklı hazır paketler var. Hatta evde çimen suyu çıkarmanız için aletler var. Çiğneme tabletleri bile var evcil hayvanlar için. Sanki bu tabletler yapılmadan önce onların hiç haberi yokmuş gibi.
Ne oldu da yıllardır kedi-köpeğin yemesini bile hayretle karşıladığımız çimen bu kadar kıymete bindi? Olan şu ki insanlar doğal olana, organik beslenmeye yönelince, doğanın nimetlerinin muhteviyatlarını araştırdılar. İşte o zaman faydalarını da gördüler ve bu bir moda halini aldı. Organik, herbalist, holistik gibi terimler dilimize yerleşti. İnsanlar kendileri için iyi olanı hayvanları için de talep ettiler ve evcil hayvan ürünleri de bu modadan nasibini aldı. Biz kedilerimizin sadece kusmak için çimen yediklerini sanalım onlar bunu asırlar önce keşfetmiş ve etobur diyetlerine eklemişlerdi. Sadece onlar değil, köpekler, kurtlar ve tilkiler de düzenli olarak çimen yiyen hayvanlardan sadece bazıları.
Arpa çimeni ve buğday çimeni çimenler içinde en faydalı olanları. Buğday çimeni bu aralar insanların favorisi. İçerdikleri maddelerin analizleri de bu 2 çimen üstünde yapılan araştırmalara dayanıyor. Bakalım çimen ne içeriyor da insanlar tarafından bu kadar talep ediliyor: Vitaminler, mineraller, karbonhidrat, protein, amino asitler, enzimler ve lif.
%65-70 oranında klorofilden oluşuyor. Klorofil hala araştırılan bir konu çünkü güneş ışığının en saf halini içeriyor. Faydaları her geçen gün artarak ilan ediliyor. A-B 12-C-D-E-K vitaminleri (hatta son araştırmalara göre B grubu vitaminlerin çoğu), folik asit, tiamin, bakır, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, iyot…
Peki ne işe yarıyor? Saymakla bitmeyecek gibi:
- İdrar PH’ını düzenliyor.
- Kanı temizliyor, yeniliyor ve zararlı, zehirli maddelerden arındırıyor. Detoks etkisi var, toksinlerin atımını sağlıyor
- Hemoglobin artışı sağlıyor.
- Pankreas yetersizliğine iyi geliyor.
- Başta lösemi olmak üzere kanseri önlüyor.
- Ülsere iyi geliyor, sindirimi çok kısa ve kolay, sindirime yardımcı.
- Yaraların iyileşmesine yardımcı oluyor.
- Antibakteriyel etkiye sahip.
- Üretkenlik hormonunu arttırıyor.
- Yaşlanmayı yavaşlatıyor.
- Tansiyonu düşürüyor.
- Kan şekerini düzenliyor.
İddialara göre 1 bardak çimen suyu yaklaşık 1,5-2 kg. sebzeden alınabileceklere denk miktarda yararlı. İnsanlar için günlük miktar 50-100 gr. arası. Kediler için ne kadar gerekli olduğunu gösteren bir araştırma henüz yok. Zaten onlar miktarı kendileri gayet güzel ayarlarlar. Kedilerimiz için 1 avuç arpa, darı veya buğdayı evdeki herhangi bir saksıya ekip 1 haftada çimlendirebilir veya piyasada satılan kedi otu setlerinden alabiliriz. Bu setlerin içinde; tohum, toprak ve ekim kabı bir arada. Bahçeye çıkanlar zaten şanslı, ihtiyaçları olduğunda istedikleri kadar tüketebiliyorlar. Önemli olan üstünde toksik (zehirli) maddeler, böcek ilacı olmayan ve temiz olan çimenleri tüketmeleri.
Ben yemeyi henüz düşünmüyorum, bazen kokusu çok cazip gelse de denemeye şimdilik niyetli değilim. Fakat kedilerimin bol bol tüketmeleri için elimden geleni yapıyorum.
Internet taramaları için anahtar terimler: Cereal grass, wheat grass, barley grass, detox, grass juice, naturel health potion, herbal, natural medicine, organic.
edadag@yahoo.com
Evet Fatos hanim, haklisiniz. Maalesef cogunluk sadece kusmak icin yediklerini saniyor. Oysa ayni baca temizligi gibi de ise yariyor. Zaten icerdigi faydali maddeler de cok. Her kedinin hakki desek yalan olmaz:) :p
Babam kediler hasta olduklarinda kendilerine sifa olacak otu dogada bulur yer iyilesir der. Ben de bunun uzerine saksilarda ne kadar yabani ot varsa koparmiyorum iki senedir. Bazi cicek acan ama govdesinde Fatos Hanim\\’in soyledigi gibi mikrotuyler olan bitkiler cikiyor. Benim kedim onlarin bazilarini arpa bugday gibi seylerden daha fazla severek yiyor. Sanirim onlar da yararli olabilir.
Dun, yan tarafimizdaki bir cafe hali cimen dosetiyordu. Ben de kalan parcalardan alip evdeki tum saksilarimin icine dosedim. Rahat ve lezzetli bir yatak elde ettik:)Hem yatiyorlar ustune hem de yiyiyorlar.
Hazir kedi cimleri cabuk cimlendigi icin avantajli ama pek uzun omurlu degiller. En iyisi arpa, bugday, dari tohumlarini alip ekmek.
Ben malt macunu konusunda Fatos hanima katilmiyorum. I?cerdigi esansiyel yaglar ve muhteviyatindaki faydali maddeleri gozardi edemeyiz. Sadece topaklar icin degil, sindirim sistemine de faydali. Ben macunu buzdolabinda tutuyorum, dondurma gibi serin serin yaliyorlar. En sevdikleri sey:)