Değerli Dostlarım,
Diyabetle ilgili olarak aydınlatıcı bilgiler içeren ve Feline Disease Management sitesinde yayımlanan aşağıdaki yazı ve bağlantılı yazılardan oluşan yazı dizisiyle, bilgilerimizin tazelenmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz.
Diyabet, vücudun insülin hormonunu yeteri kadar üretmediği ya da yeterince üretip gerektiği gibi kullanamadığı bir hastalıktır. Bunlardan herhangi biri gerçekleştiğinde, vücut karbonhidratları (şekerleri) gerektiği gibi kullanamaz ve bu da kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur.
İnsanlarda, kişinin sahip olduğu diyabet türünü tanımlamak için Tip 1, Tip 2, insüline bağımlı veya insüline bağımlı olmayan terimlerini duymuş olabilirsiniz.
Tip 1, insüline bağımlı ile aynı anlama gelir (teknik olarak bu tamamen doğru değildir ancak şu anda bizim için farkı önemsizdir). Tip 1 diyabetik veya insüline bağımlı diyabetik olarak tanımlanan bir kişi, artık kendi başına yeterli insülin üretmeyen ve hayatta kalabilmek için insülin enjeksiyonu yapmak zorunda olan kişidir.
Tip 2, insüline bağımlı olmayan ile aynı anlama gelir (yine teknik olarak doğru değil ancak şu anda bizim için yeterli). Tip 2 diyabetik veya insüline bağımlı olmayan diyabetik olarak tanımlanan kişi, yeterli insülin üreten ancak bunu gerektiği gibi kullanamayan kişidir. Bunlar, “diyet ve egzersizin” sıklıkla diyabetlerini iyileştirebileceği kişilerdir. Genellikle ilk teşhis edildiğinde insülin alırlar hatta periyodik olarak insülin alabilirler ancak sonsuza kadar insülin almaları gerekmeyebilir.
Burası kedilerle ilgili bir siteyken neden bu kadar zamanı insanlardan bahsederek harcadığımı soracağınızı biliyorum!
Çoğunlukla kedilere, Tip 2 diyabet teşhisi konur. Ve bu durum, kediler ve aile için harika bir haberdir çünkü bu teşhis, diyabetin tersine çevrilebilme olasılığı olduğu anlamına gelir. Ancak köpekler o kadar şanslı değildirler. Tipik olarak Tip 1 şeker hastası olurlar. Bu yüzden eğer bir köpeğiniz varsa, bu sayfayı okumalarına izin vermeyin. Üzülmelerini istemiyorum.
Diyabetle İlgili Bilgi Siteleri
http://www.felinediabetes.com/ muhtemelen kedinizdeki diyabeti anlamak ve hastalığı doğru yönetmek için en iyi sitedir (Çevirenin notu: Gerçekten de, bu sitenin (www.diyabetikkedi.com) kurulmasına vesile olan kedim Tarçın’ın insülinden kurtulmasını ve kaliteli ve konforlu bir 20 yıl yaşamasını, bu siteden edindiğim bilgiler ve site üyelerinin sıkı takibi ve teşviki ile başardım).
Kedinizde Kronik Böbrek Hastalığı varsa , o sitede listelenen kaynakları incelemelisiniz. Bağlantı verilen web sitesinde, diyabet ve bu hastalığın birlikte yönetilmesiyle ilgili değerli bilgiler var ve o sitenin destek grubunda, her iki hastalığa sahip kedileri olan pek çok üye var.
Kedinizin kanseri veya prednizolon gibi steroid kullanımını gerektiren bir otoimmün hastalığı varsa, her iki hastalıkla ilgili bilgilere ihtiyacınız olacaktır ve bunlara bahsedilen destek gruplarından erişebilirsiniz.
Steroidler, kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve remisyondaki diyabetik kedilerin durumu, kronik diyabete dönüşebilir.
Destek grupları
Feline Diabetes web sitesinin kendi destek grubu vardır (http://www.felinediabetes.com/FDMB/). Grup, çevrimiçi bir mesaj panosu aracılığıyla iletişimi sağlar.
Kaynak: https://felinedm.com/disease-directory/diabetes/
Anahtar Kelimeler: kedilerde diyabet, kedi ve diyabet, diyabet ve kedi, kedilerde şeker hastalığı, kedi ve şeker hastalığı, şeker hastalığı ve diyabet, kedilerde kan şekeri, kedi ve kan şekeri, kedilerde yüksek kan şekeri, kedi ve yüksek kan şekeri
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi