BeslenmeŞefin Mutfağı - Ev MamalarıYazar - Fulya PEKDİNÇER

Ev Maması İle İlgili Görüşlerim

3,5 yıl önce 13 yaşındaki kızımı kanserden kaybettim. Tedavisi boyunca günümün çok büyük bir kısmı veteriner kliniğinde geçiyordu.. Gelen kedilerin çok büyük bir kısmı böbrek hastası olunca gözüm çok korktu. O zamana kadar premium mamalar kullanmıştım ve hiçbir problem yaşamamıştım ama buna rağmen beslenmeye çok takıldım ve aylarca araştırma yaptım. Sonunda kuru mamaları ve her türlü hazır mamayı bir tarafa bıraktım, kolları sıvayıp mutfağa girdim:)). Şimdi yıllarca ne büyük hata yapmışım diyorum ve kedilerimize sunulan bu mamaları hiç araştırmadan kullandığım için kendime çok kızıyorum. Kuru mama ile beslemek hayvanların tamamen doğası dışında ve son derece yanlış ama ucuzluğu ve kullanım rahatlığı yüzünden insanların tercihi olmaya devam edecek ne yazık ki:((

Bizim evimizin kedi çocuklarını sadece ev mamasıyla besliyorum.. Çok çeşitli yemeye alıştılar.. Kısırlaştırıldıkları halde şişmanlama eğilimleri hiç yok, hepsinin kilosu çok normal. Zeka gelişimleri, oyunları, evdeki hareketlilikleri ilk kedimle kıyaslanamayacak kadar farklı. Beni afacanlıkları ile bezdiriyorlar ama yine de çok memnunum:))

Kedigen’de yazmış olduğum yazıyı elbette kullanabilirsiniz, onur duyarım. Üyeniz de olmak istiyorum, sık sık ziyaret edeceğimden hiç şüpheniz olmasın:). 

Fulya  Pekdinçer
….”Ev maması ile besleyen coğumuz, hep bir taurine açmazındayız ama bu sizi korkutmasın. Kedilerde taurine eksikliği market mamalarının ortaya çıkıp insanların bu mamalarla beslemesinden sonra çıkmış.
Hayvanlarda özellikle göz ve kalp ile ilgili rahatsızlıklar anormal bir şekilde artınca oturup bu konuyu incelemişler. Hazır mamalarda son derece düşük protein, buna karşılık cok fazla oranda tahıl, v.s olduğu için, yüksek proteine ihtiyaç duyan kedilerin sağlıkları bozulmuş. Bunun üzerine mama üreticileri taurine konusunda uyarılmış ve şu oranda mamalarda taurine olması zorunludur denmiş. Oysa daha önce yazdığım şekilde ev maması ile beslenen kediler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, böyle bir eksiklik söz konusu bile olmamış. Mama üreticileri kendi kabahatlerini kapatmak ve satışlarına gölge düşürmemek için şimdi diyorlar ki, bizim mamalarımız dışında ev maması ile beslerseniz, taurine alamazlar. Cunku pisirildiğinde taurine ölür. Oysa her türlü proteinde taurine var. Biz insanların da buna ihtiyacımız var ama bizler proteini çiğ tüketmiyoruz. O zaman bizde de taurine eksikliği olurdu.
Onlar bu işlemi çok yüksek ısıda yapıyorlar biliyorsunuz, bu yüzden her türlü amino asit, vitamin ve mineraller o ısıda öldüğü için ayrıca eklemek zorunda kalıyorlar. Bu bizlerin ot yiyip üzerine de vitamin almamızla eş değer bir beslenme şekli bence ki , sağlıklı olması tartışılır 🙂
Taurine cidden cok onemli cunku kedilerin bir farklılığı var diğer canlılardan, vücutları yeteri kadar üretmiyor, bunu dışardan almak zorundalar. İşte burada onların yüksek değerde proteine neden ihtiyaç duydukları ortaya çıkıyor. Anatomileri üzerinde araştırma yapıldığında vücutlarında kalp ve göz bölgelerinde taurine yüksek oranda bulunduğu için, eksikliğinde en çok bu organları etkileniyor diye anlaşılmış.
Market mamalarını çok bilinçli kedi besleyiciler zaten asla kullanmıyorlar ama her türlü kuru mamanın özellikle kısırlaştırılmış kedilerde böbrek hastalıklarına yol açtığı bir gerçek. Atamadıkları tortular, onları ciddi sorunlarla karşı karşıya getiriyor. Onu da geçelim, raf ömürlerinin uzatılması için bu mamalarda katkı kullanılması zorunlu. Bu katkıları belki az miktarlarda ama sürekli alarak kanser riskleri artıyor. Zaten kısa ömürlü olan dostlarımızı böyle bir riske atmaya değer mi?
Siz de ev maması ile beslediğiniz için bu açmazınızı gidermek istedim. Sebzelerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Ne faydalı, ne zararlı diye tek tek araştırdığım için enginar, brokoli, bamya, karnabahar, beyaz lahana, bezelye, barbunya, taze fasulye, kabak, bal kabağı ( çok liflidir, hazmı zordur ama çok iyi tüy topağı attırıcıdır ), havuç, kereviz, yer elması rahatlıkla kullanabileceğiniz sebzeler. Ayrıca maydanoz yaprakları ve sapından da her mamada mutlaka kullanmaya çalışın çünkü idrar yollarını açıcı etkisinden ötürü çok faydalıdır. Ben sapını pişiriyorum, yapraklarını da çiğ olarak ekliyorum mamalarına
Yulaf ezmesi, pirinç yerine zaman zaman makarna veya bulgur, mercimek (hazmı zor olduğu için çok az oranda) kullanarak mamalarını çeşitlendirebilirsiniz.

Bütün arkadaşlarıma kedileriyle birlikte sağlık sorunsuz bir yaşam diliyorum.

(Kedigen Forum’dan, yazarın izniyle alıntılanmıştır)

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.