Değerli Dostlarımız, aşağıda okuyacağınız kedilerimizin korkulu rüyası FIP hakkındaki yazı, Facebook’ta Banu HÜR’ün paylaştığı bir iletiden, kendisinin izni ile sitemizde alıntılanmıştır. Orijinal iletinin altındaki yorumlarda da, oldukça önemli bilgi ve paylaşımlar olduğu için, yine yazarın izni ile sizlerle paylaşılmaktadır.
FİP…
Tüm kedi dostlarının korkulu rüyası…
Şubat ayında kedilerimden birine FİP teşhisi konmuştu…
Facebookta FIP Fighters isimli kapalı bir gruba üye oldum…
Bu gruptakiler kan değerlerini çok iyi okuyorlar…
Ve FİP teşhisi için Dr.Addie’nin süreç haritasını kullanıyorlar… (www.dr-addie.com)
Grupta tanıştığım çok değerli insanların yardımları, yönlendirmeleri sayesinde FİP teşhisi konan kedimin FİP olmadığı, ileri derecede astım hastası olduğu ortaya çıktı…
Birçok hastalığın belirtisi FİP ile çok benzer…
Bu nedenle başka hastalıklar için de yanlışlıkla FİP teşhisi konabiliyor…
FIP Fighters’ın adminlerinden olan sevgili Aurora Lambrecht‘den yardım istedim…
Aurora ve Maria S Bonino sayesinde Dr. Addie kendi oluşturduğu süreç haritasını bizler için Türkçe’ye çevirmiş…???
Sevdiğimiz, beslediğimiz, birlikte yaşadığımız dostlarımız hastalandığında doğru tedaviyi uygulayabilmemiz için öncelikle teşhisin doğru konması gerekiyor…
FİP teşhisi konan kediniz var ise lütfen aşağıdaki süreç haritasını kullanın…
Sizden ricam süreç haritasını paylaşalım ve yaygınlaştıralım….
Thank you so much dear Aurora Lambrecht and Maria S Bonino…❤️
And many thanks to Dr. Addie for creating this chart and translating it to Turkish for us…❤️
Yorumlar
N. P. Y. Bu grup Yahoo’da mı Banu Hanım? Bundan yıllar önce 4 farklı veterinerin gönül rahatlığıyla FIP dediği kedim Stomatit çıktı, maalesef özellikle Türkiye’de her tanı koyamadıkları hastaya FIP diyorlar. Şimdi de başka bir ufaklığımda aynı tanı söz konusu, bu harita üzerinden peşini bırakmayacağım.
Banu Hür Grup facebookta… Elinizde tahlil sonuçlarınız varsa hemen üye olup sonuçları paylaşın derim… Çok geçmiş olsun
S. S. Malesef FIP söylemi nedeniyle hayvanların tedavi ettirebilmek çok zorlaştı, hatta bazı yerlerde diğer hastalıkları teşhis ettirip tedavi ettirebilmek bile imkansız hale geldi. Veterinerlerin bir kısmı hekimliği bıraktı, artık her vakaya FIP demeye başladı. Hiç bir hastalığı araştırmıyorlar, hatta kedinin sahibi istese bile, kesin eminim diyip araştırma yapmayı reddedebiliyorlar. Oysa FIP denilen her 10 kediden 9’u FIP değil (TR’deki teşhislerinin %95’i yanlış), başka hastalıkları var ama bu hastalık öyle yanlış anlatıldı ki, yanlış bilgiler yüzünden binlerce hayvan yanlış tedaviler yüzünden ya da uygun tedaviyi alamadığı için hayatını kaybediyor. Bir sürü kedi FIP olmadığı halde, FIP denilerek oyalannıyor.
FIP bulaşıcı olmadığı halde, çok bulaşıcıymış gibi insanlara yanlış anlatılıyor. Hastalığın patolojisi ve biyolojik aktivitesi hakkında hiç bir bilimsel bilgisi olmayan insanlar bile FIP salgını diye diğer insanları yanlış bilgilendiriyor.
Aslında gerçek FIP’ten ölen kedi sayısı, FIP’le ilgili bilenen yanlış bilgiler yüzünden ölen kedi sayısının onda biri bile değildir. Yani hastalıkla ilgili yanlış bilinenler, hastalığın kendisinden en az on katı daha fazla hayvanın ölümüne neden oluyor.
Banu Hür Ne kadar haklı olduğunuzu sizin sayenizde öğrendim… Hakkınızı ödeyemem… ??? Umarım ilk fırsatta FIP le ilgili tecrübelerinizi kaleme alır ve bizlerle paylaşırsınız…
M. K. Teşekkürler Suzycik. Benim evdekilere FIB teşhisi koydu veteriner ama diğer klinik İlhami bey corona virüsü vR tasıyıcılar dedi.
A. D. B. Eşimin bundan tam 10 yıl önce FIP teşhisi konup yaşamaz denen 3 patili Sarman’ı gayet sağlıklı yanımızda şu anda.
S. A. T. Canım… Biz de veterinerimiz vasıtasıyla şubat ayında Dr. Addie ile irtibata geçtik. İlacı da yurt dışından bulduk tüm protokolü eksiksiz izledik. Ama 3 canımızı da kaybettik frown ifade simgesi olmayınca olmuyor :(((
N. P. Y. Sedef Hanım çok üzüldüm başınız sağolsun. İlaçları ne kadar süreyle kullandınız acaba?
S. A. T. 2 farklı seyir oldu bizde: oğlumuzda ıslak fip formunda, şubat başıydı başladığında 22 Mart’ta kaybettik frown ifade simgesi Nörolojik formu görülen kızımızda martta başladı semptomlar, 5 Mayıs’ta kaybettik. Tüm bu süreler içinde diğer tedavi protokolleriyle birlikte, … Dr. Addie’nin formülü (Virbagen Omega’nın ıslak fipte damar/karın içine uygulanması, sonrasında ağızdan kullanıma devam şekilde) uygulandı Nilay Hanım. Yanlış bir bilgi vermiyim ama öyle hatırlıyorum
N. P. Y. Sedef Hanım sizi daha fazla üzmek istemiyorum ama nörolojik semptomları yazmanız mümkün mü hatırladığınız kadarıyla?
S. A. T. Tabiki Nilay hanım, başta arka bacaklarda hafif bir aksama, denge kaybı ile başladı, sonra yürümede ayakta durmada güçlük. Sonra tedaviye çok iyi yanıt verdi ve tüm semptomlar 1 ay kadar ortadan kalktı. Sonra 2. keresinde önce keyifsizlik, gözlerde uveitis, sonra yine denge kaybı, sonra atak geldi ve ön bacaklara da sıçradı ve tamamen paralize oldu. Onu iyileştiren ilk tedaviye ikinci seferde yanıt vermedi. Herşeyin öncesinde de metal ve oksitli objeleri yalama ile başladı herşey bu arada.
N. P. Y. Of neredeyse aynı bendeki yavruyla semptomlar.. Metal obje yalama kısmını gözlemlemedim ben ama diğerleri aşırı tutuyor ve bugün öğrendiğime göre bu nörolojik formda anormal bir artış varmış son zamanlarda. Kışın ıslak FIP, yaza doğru da kuru FIP çok rastlanır oldu dediler. En kısa zamanda nedeni ve tedavisi bulunur umarım:( tekrar başınız sağolsun.
S. A. T. Hay Allah çok üzüldüm sizinkine de..Evet ben nörolojik formuyla ilk defa birkaç ay önce tanıştım, iki kedimiz arka arkaya bu formdan gitti. Ve veterinerimiz de kliniklerinde yeni yeni bu kadar çok artış olduğunu söylüyor. Belki mutasyon geçirdi virüs dedik hatta frown ifade simgesi kafa karıştırmak istemem ama biz modern tıpta çaresiz kalınca homeopathy ilaçlarını da denedik. Çok geç kaldığımız için bizde işe yaramadı ama yaradığı söylenen vakalar varmış: colloidal silver diye araştırabilirsiniz, gümüş suyu bizdeki adı. Veterineriniz onaylarsa mesajla yazarım size nerede bulduğumuzu
N. P. Y. Veterinerimiz homeopathy tedavilerine açık ancak sanırım benim ufaklıkta da geç kalındı.. Yine de yazarsanız sevinirim Sedef Hanım.
S. A. T. Özelden yazdım size, şimdi burda reklam oldu vs der insanlar diye, mesajlarınıza bakarsanız diğer kutunuza gitmiş olabilir.
S. S. FIP testi dedikleri Corona Antikor testi kedinin Corona virüsünü yok etmek için ürettiği antikorların varlığını kontrol eder. Ancak kedi virüsü temizlemiş olsa bile immun sistem uzun bir süre daha Antikor üretmeye devam edebilir.
Bu nedenle testin pozitif sonuç vermesi virüs olduğu anlamına gelmez. Kediler Corona ve Coronanın mutasyonu sonucunda oluşan FIP virüsene karşı aynı antikorları üretirler bu yüzden antikorların varlığı virüsün FIP’e dönüşüp dönüşmediğini asla söyleyemez. Corona virüsünün kedilerin %90’ından fazlasını hayatlarının bir döneminde enfekte ettiği düşünülmektedir bundan dolayı Corona virüsü antikorları bir kedi populasyonundaki kedilerin yüzde doksanına kadar olan yüzdesinde tespit edilebilir.
Elisa ve test kitleriyle yapılan testler bir kedinin FIP olup olmadığını asla söyleyemez çünki virüsü taşıyan sağlıklı kedilerde, Virüsü tamamen yok etmiş (artık virüsü taşımayan) kedilerde de pozitif sonuçlar verebilir.
Testler yalnızca antikorlara bakar! Virüs antikorları olması kedinin FIP olduğu ya da Corona taşıdğı anlamına kesinlikle gelmez.
S. S. FIP’e neden olan Corona mutasyonları her kedide gerçekleşebilir ama kedilerin büyük çoğunluğu, hem virüsü hemde oluşan virüs mutasyonları yok edebilecek uygun immun yanıtını oluşturabilirler.
FIP’e neden olan mutasyonlar o kediye özeldir, başka bir kedide aynı biyolojik aktiviteyi göstermez. Bu nedenle bir kedide FIP’e neden olan virüs mutasyonunun başka bir kedide hastalık yapma ihtimali çok düşüktür.
Corona Virüsünün mutasyonları esnasında, mutasyonun gerçekleştiği gen tamamen silinir ve bunun sonucunda da virüs bağırsak hücrelerinde konaklama/çoğalma özelliğini kaybeder (Mutant virüs bağırsak hücrelerinde çoğalması için gereken proteini üretemez).
Mutant Virüs bağırsak hücrelerinde bulunmadığı/çoğalmadığı için dışkıda da bulunmaz, dolayısıyla diğer kedilere bulaşma ihtimali çok düşüktür
(Mutasyona uğramış Corona Virüsü (FIPV) yalnızca bağışıklık hücreleri içinde replike olur ve sadece o kedide hastalık yapar).
FIP’în diğer kedilere bulaşabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar yoktur o nedenle FIP çok bulaşıcı, Evin tek kedisi olmalı gibi iddalar asılsızdır.
Dünya genelinde kabul gören yaygın görüş, FIP’li bir kediyi diğerlerinden ayırmaya gerek olmadığıdır.
Birincisi Kedinin gerçekte FIP olup olmadığı belli değildir çünki FIP teşhislerinin %95’i yanlıştır (FIP teşhisi koyulan her 10 kediden 9’u aslında başka hastalıklara sahiptir. Ancak son zamanlarda Veterinerlerin bir kısmı anlamadığı, çözemediği her hastalığa FIP demeye başladı. Bütün nörolojik hastalıklara, bütün iç hastalıklarına ve bütün enfeksiyonla hastalıklara FIP diyip detaylı araştırma yapmıyorlar.
Ayırıcı tanı yapılmadığında, tedavi olabilecek hastalıklarda arada atlandığından, hayvanlar tedavi şansını kaybediyorlar).
İkincisi FIP’in diğer kedilere temas ya da aynı ortamda bulunma nedeniyle bulaşma ihtimali çok düşüktür. Bir şekilde bulaştırılsa bile başka bir kedide hastalık yapma ihtimalide bir o kadar düşüktür.
Kedilerden birbirine yalnızca Corona virüsü bulaşabilir ancak Corona sanıldığı kadar tehlikeli bir virüs değildir. Öyle olsaydı bütün kedileri öldürmüş olması gerekirdi çünki kedilerin %90’ı hayatlarının bir döneminde Coronayla enfekte olurlar ve büyük bir çoğunluğu uygun bağışıklık yanıtı oluşturarak virüsü tamamen temizleyebilirler.
Fatos Gur Akinoglu Banu hn, çok değerli bilgi paylaşmışsınız. Gerçekten çok değerli. İzin verirseniz, sizin adınızla, sitemizde yayınlayıp, kalıcı olmasını sağlayabilirmiyiz? www.diyabetikkedi.com. Ayrıca yorum yazan dostlarınızın da verdikleri bilgiler çok çok önemli. Onların da izni olursa, bu yorumları da makalenin altında yayınlayalım, daha fazla kişi yararlansın.
Banu Hür Fatoş hanım selam.. İstediğiniz yerde paylaşabilirsiniz… Önemli olan kafalara yerleştirilen FIP saplantısından kendimizi ve kedilerimizi az da olsa kurtarabilmek… 1 kişi bile okuyup değerlendirse kardır…
İleri de Salim beyin konuyla ilgili yapacağı paylaşımlar birçok hayvansever için çok daha faydalı olacak…
Merhaba bu bilgiler yuregıme su serptı 2 ay kadar önce bahçede besledığım kedım belirtıler herpes vırusu dedıler o ağır zor gunlerı atlattık ama ayrı odada tutuyorum ve çok üzülüyorum bu konuda da bılgı verırsenız sevınırım tesrkkurler
Msj.ınızı yazarımıza iletiyoruz. Cevap geldiğinde sitemizde okuyabilirsiniz.. Geçmiş olsun.
Sn Asya, yazarımız, Herpes’in solunum yoluyla ilgili viral bir hastalık olup (FVR), bulaşıcı olduğunu, bu konuyla ilgili araştırma yapmanızı önerdi. Saygılar
Fatoş hanım paylaşımınız çok yararlı oldu çok teşekkürler.
Merhaba okulda baktığım kedi 8 yaşında erkek. 3 gün bir depo da kapalı kalmış bulduğumda arka ayakları pek toplayamıyordu. Fib testi yapıldı ve + çıktı. Öncesinde belediye kliniğe götürmüştüm hareketi ne bakıp kuru gib dediler. Tedavi için ne yapabiliriz. Tesekkurler
Spam kutusuna düşen mailinizi yeni gördük özür dileriz.
Facebook’ta çok düzgün ve ciddi bir sayfa var. Onlarla görüşmenizde yarar var.
FIP Danışma ve Destek Grubu Türkiye. Kapalı bir grup. İsterseniz sizi elemek için onay isteyelim. Umarız çok geç değildir :'(
Merhabalar. Gruba beni de ekleyebilir misiniz acaba. 3 haftadır bu illetle boğuşuyoruz. Fip olabilir de olmayabilir de gibi görüşler alıyorum. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.
Merhaba 2 buçuk aylık bir kedim var. Son üç haftadır kesinlikle oyun oynamıyor hep uyumak istiyor. İştahı normal karnı şiş. Veteriner fib olabileceğini söyledi. Kan testi yaptrmadık. Basit bi sorunu olabilir mi. Ne yapmalıyım ?
Geçmiş olsun. FIP olasılığı var. Lütfen vakit kaybetmeyin. Facebook’a FIPLI KEDI SAHIPLERI ya da FIP FIGHTERS isimli gruplarla iletişime geçin. Ayrıca aşağıdaki linkten Salih Beyin yazısı size doğru bilgiler verecek ve doğru yönlendirecektir. Tekrar geçmiş olsun.
https://m.facebook.com/notes/salih-sahir/kedilerin-fip-hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-ile-ilgili-do%C4%9Fru-bilgiler/266057867153583/
Kolaylıklar diliyorum