Site icon DiyabetikKedi

Fulya Hn.dan Mama Tarifleri

13 yaşındaki kedimi kanserden kaybettikten sonra yeni aldığım kedimi sadece ev mamasıyla beslemeye başladım. Onu aldıktan sonra aylarca araştırmaya devam ettim çünkü internette yabancı sitelere girdiğinizde çeşitli mama üreticisi firmaların finanse ettiği sayfalar çoğunlukta ama detaylı araştırınca doğruları çekebiliyorsunuz.

Ev maması yapımı için standart bir reçete vermek mümkün değil çünkü kimimizin kedisi yaşlı, kimimizin genç, kısırlaştırılmış veya kısırlaştırılmamış olmaları, herhangi bir hastalığı olup olmaması, genetik yatkınlıkları, sadece evde mi yaşıyor yoksa sokağa mı gidip geliyor bunların hepsi önemli çünkü ona göre bir beslenme oluşturmamız en doğrusu.

En önemli konu kedilerin etobur hayvanlar olduğunu düşünüp oradan yola çıkmamız. Protein – sebze ve tahıldan oluşan bir mama hazırlıyoruz. Bunun 2/3’si protein olurken kalan 1/3 lük kısım sebze ve tahıldan oluşacak. Bu sağlıklı ve genç bir kedi için geçerli bir oran ama böbreklerinde veya karaciğerinde problem yaşayan bir kedide protein oranını düşürmemiz gerekiyor. Kısırlaştırılmış kedilerde yine tavsiye edilen çok yüksek protein vermemek çünkü yüksek protein böbrekleri susuz bırakıyor. Sokak kedisiyle ev kedisinin protein gereksinimi aynı olamaz. Aynı enerjiyi harcamaları mümkün değil. İşte bu yüzden hepimiz kedilerimizin durumuna göre farklı mama hazırlamalıyız. Ben evde üç ayrı çeşit ama hazırlıyorum. 3 – 4 aylık bebeklerimiz var, onlara yüksek proteinli mamalar hazırlarken kısırlaştırılmış kedilerim için proteini biraz daha düşük tutuyorum gibi. Başımıza gelen talihsiz bir durum yüzünden karaciğer değerlerinden biri bir kedimde kan testinde yüksek çıkmıştı. Veterinerimiz tedavi vermiyorum ama proteini koklatacaksiniz demişti. Dediğini yaptım ama farklı bir şey daha yaptım. Bol bol enginar ve kereviz kullandım mamalarında. Biliyorsunuz bu iki sebze karaciğerin en iyi dostudur. Şu anda benden sağlıklı maşallah.

Artık mamaya geçelim

Ben her mama yapışımda üç eti aynı anda kullanıyorum:

  1. Hiç yağsız kırmızı et,
  2. hindi göğüs ve
  3. tavuk göğsü.

Kırmızı eti bizimkiler sevmiyorlar o yüzden oranı daha düşük tutuyorum ve mamalarında seçemesinler diye onu da blenderdan geciriyorum.

Yapılışı: 

Önce etleri 1,5 saate yakın bol suda haşlıyorum.

Sonra etleri tencereden alıp sebzeleri ve tahılları ekliyorum ancak düşük ısıda sadece sebzeler yumuşayıncaya kadar 15 dakika gibi bir sürede pişiriyorum.

Sonra bunları blenderdan geçirip koyu bir mercimek çorbası kıvamında bir karışım elde edip, içine haşladığım etleri didikliyorum.

Mama kıvamını biraz koyu tutup hemen hemen her öğünlerine yoğurt ekleyip veriyorum onlara.

Mineral kaybına neden olmamak için mamalarını benmari usulü, sıcak suyun içinde ılıtıp veriyorum.

Haftada iki gün yarımşar yumurta sarısı mutlaka veriyorum yine.

3 öğün besliyorum ama ayrıca bir de hergün kahvaltı öğünümüz var: Her çeşit tuzsuz peynir, bazen kaymak ve tereyağını çok severek yiyorlar. Salam,sosis vs. gibi şarküteri ürünlerinin tadını bile bilmiyorlar.

Çok taze balık bulduğum zaman fırında ya da tavada pişirip veriyorum.

Tavada yaparsam 1 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ kullanıyorum sadece.

Balık fosforca zengin olduğu için aşırıya kaçmamalıyız.

Sakatat hiç kullanmıyorum. Karaciğer en fazla haftada bir önerilir ama bütün ilaç ve hormon gibi her türlü zararlı maddelerin birikim organı olduğu için sizlerin de kullanmanızı önermem.

Bazı tariflerde yağlı etler ve kuzu etleri önerilir ama ben mümkün olduğu kadar bundan kaçıyorum, şişmanlatmak istemiyorum.

Bir kere hata yapıp hindi budu vermiştim bağırsaklarını bozdular.Onlar da tolere edemiyorlar.

3 günlük mama yapıyorum ve sadece 2 yemek kaşığı zeytinyağı kullanıyorum tüm mamada.

Hiçbir mamada tek çeşit tahıl kullanmıyorum: Pirinç, makarna, bulgur, yulaf ezmesi, mercimek küçük oranlarda ama hep birlikte kullanıyorum.

Bu oranı kedi sayıma göre ayarlıyorum.

Sebzeleri hep çok çeşitli ve mevsiminde kullanmaktan yanayım, herbirinden alacakları vitamin ve mineraller vardır diye düşünüyorum.

Havuç ve bezelyeyi yüksek şeker oranları yüzünden birer avuçtan fazla kullanmıyorum.

Buna sizlerin de dikkat etmeniz lazım.

Sizler de benim gibi yapıp pirinci yine tek başına kullanmayın.

İnsülin hormonunu uyarmamak için hemen kana karışmayacak şekilde ya kabuklu pirinç kullanabilirsiniz ya da bulgur, makarna karıştırabilirseniz kandaki emilimini geciktirebilirsiniz.

Tahil deyip gecmeyin, B vitaminine onların çok ihtiyaçları var.

Maydanoz benim vazgeçilmezim. Sapıyla birlikte yıkayıp poşetlere bölerek derin dondurucuya koyuyorum ve her mamada 1/3 demet gibi bir ölçüde kullanıyorum. İdrar yollarını açıcı faydası nedeniyle sizlere de öneririm.

Biliyorsunuz yeşil yapraklı sebzelerde magnezyum oranı yüksektir, bu yüzden ıspanak, semizotundan kaçının. Kedilerin idrar ph’ını bozuyor ve taş oluşmasına neden oluyor.

Kullanmamanız gereken sebzeleri ev mamasına yeni geçiş yapacak arkadaşlarım için yazmak istiyorum: Soğan, sarmısak, pırasa, taze soğan, domates, patlıcan kesinlikle kullanılmamaması gerekiyor. Soğan ve türevlerinin kedilerde kırmızı kan hücrelerini öldürmesi nedeniyle anemiye neden olması, patlıcan içeriğindeki nikotinin son derece zararlı olması gibi.

Diyabet hastası kediler konusunda bir deneyimim yok ama ne kadar bol lifli mama hazırlayabilirsek kana karışması gecikecek ve çok daha dengeli bir emilim sağlayacak.

Bu tür beslenmede bağırsaklar ve böbrekler mükemmel çalışıyor.

Lifler bağırsaklara yardımcıyken, içeriğinde yüksek oranda su bulunan mamalar böbreklerin de mükemmel koruyucusu oluyor. Bol çişe çıkıyorlar ve tortu vs. gibi birikimler olmuyor. Onların fasulye tanesi büyüklüğündeki böbrekleri ve kıl gibi incecik idrar yollarına çok dikkat etmeliyiz.

Bu tür bir beslenmede vitamin desteği de sağlamak gerekir mi diye sorabilirsiniz. Ben zaman zaman, 2 ay gibi ara vererek multivitamin desteği yapıyorum ama aşırıya kaçmamak lazım. Bu bizler için de geçerli.

 

Görüşlerinizi yazmak için tıklayınız 
Exit mobile version