Yine çok önemli bir nokta. İlk aldığımız sonuçlar, bizi gerçekten şok etmiştir. 500-600’ler düzeyindeki şeker, koma riskini gözler önüne serer ve insan ister ki, veteriner hemen uygun dozajı yapsın ve normal düzeye insin. Ama iş bu kadar kolay değildir. Öncelikle kediniz, siz ondaki durumun vehametini farkedene kadar epey yıpranmış, vücudu dirençsiz kalmıştır. Muhtemelen zayıflamış, yerinden kalkamıyor, su ve tuvalet kabının başından ayrılamıyordur.
Dolayısı ile bu durumda yüksek dozda yapılacak insuline nasıl bir reaksiyon verebileceğini kestirmek son derece güçtür. Çünkü insulin herhangi bir ilaç değil, bir hormondur. Bu nedenle, başlangıç dozu genellikle en küçük dozdur. Yani 0.5 iu. Yaklaşık 2 saat sonra bir düşme gözlenmeye başlanır. Genellikle insulinin etki düzeyinin en fazla olduğu zaman dilimi, 5-6. saatlerdir. Açlık ve tokluk ölçümleri de dikkatle gözlenmelidir. Bu gözlem sürecinin veterinerde geçirilmesi ve yetkin bir kişi tarafından yapılması önemlidir.
İlk 24 saat ve ertesi gün, kedinizin vücudunun insuline vereceği cevabın saptanmaya çalışılmasıyla geçer. Böylece, uzun, orta yada kısa etkili bir insulinin mi kullanılacağı, kaç saatte, kaç ünite yapılacağının ilk tespitleridir bunlar. Ancak bir fikir vermesi açısından, şu rakamları bilmekte yarar olabilir.
Bazı hassas kediler, günde 1 kez 3-4 üniteye; bazıları günde 2 kez 0.5’er üniteye, bir başkası sabah 3 akşam 4 üniteye, bir diğeri günde 3 kez 2-3-2 ya da 5-3-5 gibi değişik dozajlara cevap verebilir. Tarçın’ın günde 2 kez 7 ve 9 ünite verdiğimiz dönemleri olmuştu. Yurt dışındaki bir başka şeker kedinin de, 13 ünite aldığını biliyorum. Bu nedenle, veterinerinizin önerdiği dozlar gözünüzü korkutmasın. Yeterki bu dozaj, ezbere değil, saatlik ölçümler sonucu önerilsin.
Anahtar Terimler: kedilerde diyabet, kedi ve diyabet, diyabet ve kedi, kedilerde şeker hastalığı, kedi ve şeker hastalığı, şeker hastalığı ve kedi, kedilerde kan şekeri, kedi ve kan şekeri, kedilerde yüksek kan şekeri, kedi ve yüksek kan şekeri
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi