İğne Yapmak: Hasta sahiplerini en çok tedirgin eden, hatta korkutan şey, kan almak ve iğne yapmaktır. Oysa iğne yapmak çok kolaydır. Diğer enjeksiyonlar gibi kasa değil, hafifçe kaldırılan deriye 45 derecelik bir açı ile, üstelik de diğerlerinden çok daha ince bir iğne ile yapılır. Başlangıçtaki tedirginliği azaltmak için, önceden bir yastığa ya da ameliyat eldivenine yapmayı deneyebiliriz. Kedimizde denediğimizde de, çok ince olan bu uçlara pek bir tepki vermediğini görürüz. Bu bizi biraz daha rahatlatır. Hele ilk denememizi kedimizin sırtında yaparsak, daha da kolay olacaktır. 

 İnsulin Enjektörleri

İnsulin enjeksiyonunda özel insulin enjektörü, insulin kalemi, insulin pompası veya basınçlı insulin kalemi kullanılabilir.

 İnsulin enjektörü, normal enjektörlerden çok incedir. Sıvı haldeki (flokan) insulin, enjektöre saptanan miktardan biraz fazla çekilir, içindeki hava kabarcıkları ile birlikte biraz dışarı akıtılır, sonra deri altına yavaşça enjekte edilir. 5-6 sn beklenir, yavaşça geri çekilir.

İnsulin enjekte edilen yer ovalanmaz. Eğer bir kaç damla geri gelirse, yeniden insulin yapmaya kalkışılmamalıdır. Doz aşımı olabilir. Bir sonraki dozu yaparken, daha dikkatli olunur ve insulinin tamamı deri altına verilmeden enjektör geri çekilmez.

İnsulin kalemi, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kaleme uygun insulin kartuşları ile kullanılır. Uçları insulin enjektöründen çok daha ince olup, özellikle küçük hayvanlarda çok rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kullanım kılavuzunun çok dikkatli okunması ile, hiç bir rahatsızlık vermeden ve duymadan uygulanabilir. Özellikle kalem ile, kedilerimizin en hassas yerleri olan karın, koltuk altının biraz altı (yanlar) gibi bölgelere, çok rahatlıkla insulin yapılabilir. 

İnsulin pompası, kan şeker düzeyi çok oynak olan hastalarda tercih edilir. Pompa, şeker düzeyini saptayan çok hassas sensörleri sayesinde kan şekeri düzeyine göre küçük miktarlarda gerektiği kadar insulini deri altına salgılar. Ancak bu aletler küçük hayvanlarda kullanılması biraz güç olduğundan veteriner kontrolü olmaksızın uygulanması çok zordur. Zaten henüz ülkemizde uygulanmamaktadır.

 Basınçlı insulin kalemi, yeni bir üründür. Ucunda iğne olmayan enjektör, deriye yaklaştırılır, hafifçe bastırılır, arkasındaki pompaya basıldığında, basınçla içindeki insulini gözeneklerden deri altına iter. Ancak bu da henüz yeni bir üründür ve küçük hayvanların bu işlemden rahatsız olması mümkündür. Dolayısıyla, irkilme ile yapacakları geri çekilme hareketi, insulinin tam olarak deri altına girememesine neden olabilir.

 İnsülin Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar?(*)

 a) İnsülin Kalemi ile Enjeksiyon Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar:

  • İğne ucunu bir defadan fazla kullanmayınız.
  • Her yapılış sonrası iğneyi çıkarınız.
  • Yapmadan önce insülin dozunu gösteren rakama dikkat ediniz. Rakamları göremiyorsanız başka birinin size yardım etmesini sağlayınız.
  • İnsülin yaptıktan sonra yapılan yerde kanama veya insülinin ciltten dışarı çıkıp çıkmadığını kontrol ediniz.
  • İğne yapılan yerde morarma veya şişlik oluyorsa doktorunuza danışınız.
  • İğne yapılan yerde şişlik olmuş ise bu şişliğe iğne yapmayınız.
  • İnsülin yaptıktan sonra enjeksiyon yerini ovmayınız.
  • İnsülin kaleminize uygun insülin kartuşu alınmalıdır.
  • İnsülin kalemi içindeki insülin oda ısısında 3 hafta, buzdolabında 3 ay saklanabilir.

 b) Flakon Tipi İnsülin İle Enjeksiyon:

  • Ellerinizi sabunlu su ile iyi yıkayınız.
  • İnsülin şişesini birkaç kez alt-üst yaparak iyice karıştırınız, insülin şişesi buz tutmuş ise kullanmayın ve o şişeyi atınız.
  • Lastik tıpanın üzerindeki koruyucu kapağı açın, ancak lastik tıpayı çıkarmayınız.
  • Lastik tıpayı alkollü pamuk ile siliniz.
  • Enjektörün üzerindeki iğnenin kapağını çıkarın. Piston yardımı ile çekeceğiniz doz kadar havayı enjektöre çekiniz.
  • Enjektörün iğnesini insülin şişesinin lastik tıpasına batırarak pistonu itin ve enjektörün içindeki havayı şişenin içine boşaltınız.
  • Şişeyi, iğnenin ucunu insülin şişesinin içerisinde tutarak bir elinizin içinde ters çevirin. Diğer elinizle uygulayacağınız doz kadar insülini enjektöre çekiniz.
  • Enjektörünüzdeki hava kabarcıklarını kontrol edin. Eğer varsa enjektöre hafifçe vurarak ya da insülini tekrar şişeye geri basarak kaybolmasını sağlayınız. Sonra şişeye geri verdiğiniz insülini tekrar çekiniz. Bu işlemi enjektörde büyük hava kabarcığı kalmayıncaya kadar tekrarlayınız.
  • İğneyi şişeden çıkarınız ve eğer hemen kullanmayacaksınız iğnenin ucuna muhafazasını takınız.

İnsülin Yaparken Ağrı Olur mu?

Yeni geliştiren çok ince insülin iğneleri ile ağrı olmamaktadır. Ancak insülin yaptığınız yeri değiştirmez ve hep aynı yere yaparsanız orada şişlik olur ve daha sonra yaptığınız insülin enjeksiyonları ağrı yapmaya başlar. Bu durumdan korunmak için haftada bir enjeksiyon bölgesini değiştiriniz

Buzdolabından insülini çıkarır çıkarmaz yapmayınız. Buzdolabından çıkardığınız insülinin bir süre oda ısısında ısınması gerekir. Soğuk insülin ağrı yapar.

Enjektörde hava varsa o da ağrı yapabilir. Enjektörde hava olmamasına dikkat ediniz.
İnsülin yapmadan önce yapacağınız yeri alkollü pamuk ile silmek gerekir. Aksi takdirde enfeksiyon kapma riski artar. Alkol sürdükten sonra uçmasını bekleyiniz. Alkol uçmadan enjeksiyon yapılırsa ağrı oluşur.

Acıyacak diye enjeksiyon bölgesini kasarsanız orada yine ağrı olabilir.
Aynı enjektörü birden fazla kullanmayınız.

İğneyi batırdıktan sonra yönünü değiştirmeyiniz. 
 
(*) “DİYABET-ŞEKER HASTALIĞINDA İNSÜLİN TEDAVİSİ” başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA’e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Anahtar Terimler: kedilerde diyabet, kedi ve diyabet, diyabet ve kedi, kedilerde şeker hastalığı, kedi ve şeker hastalığı, şeker hastalığı ve kedikedilerde kan şekeri, kedi ve kan şekeri, kedilerde yüksek kan şekeri, kedi ve yüksek kan şekeri

Paylaşmak önemsemektir!

Share

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.