Eskiden tedavide kullanılan domuz veya sığır insülinleri artık kullanılmamaktadır. Halen kullanılan insülinler genetik olarak elde edilen insan insülinleridir. İnsan insülinleri laboratuar ortamında moleküler genetik metotlarla elde edilir ve insan insülinin kimyasal yapısının aynısıdır. İnsülin anologları ise insan insülini yapısındaki insülinin yapısındaki bazı aminoasitlerin değiştirilmesi ile oluşturulur ve daha çabuk emilir ve etki eder. Tip 2 diyabette insülin direnci olduğundan bazen yüksek dozlar kullanmak gerekebilir.
Şişe üzerinde R harfi varsa bu regüler insülin yani kısa etkili insülin demektir ve sıvı berraktır. Şişe üzerinde N harfi varsa bu insülin NPH insülindir yani orta etkili insülindir ve sıvı bulanıktır.
a) Kısa Etkili İnsülinler:
Molekül yapısı genetik olarak değiştirilmiş ve bu nedenle insülin anologu denen yeni tip insülinler lispro ve aspart insülindir. Bunlar enjekte edildikten sonra 5-15 dakikada etki eder ve 30-60 dakika içinde maksimum noktaya ulaşırlar. Bu nedenle yemek öncesi değil yemeğe başlarken yapılır.
Diğer kısa etkili regüler insülinlerde ise etki 30 dakikada başlar 5-8 saat etki eder. Bunlar yemekten 30 dakika önce yapılır.
b) Orta Etkililer:
NPH insülinin etkisi 1-2 saatte başlar ve 12-16 saat etkili olur
c) Uzun etkili insülinler:
Glargin insülin: 24 saat süreyle etkili bir insülindir. İlaçlarla birlikte kullanılabilir. Gece uygulaması ile daha iyi sonuç alınabilir. Diğer insülinlerle karıştırılamaz.
İnsülin Detemir: Daha hızlı emilir. Hızlı etkili insülinlerle karıştırılabilir.
d) Karışım İnsülinler:
İnsülinler %70 NPH, %20 kristalize halinde karıştırılıp kullanılabilir. 70/30, 80/20, 75/25 şeklinde karışım insülinler de vardır.
80/20= %80 oranında orta etkili insülin
%20 oranında kısa etkili insülinin
önceden karıştırılmış şeklidir. Bulanık görünümlüdür
70/30= %70 oranında orta etkili insülin,
%30 oranında kısa etkili insülinin karışımıdır, bulanık görünümlüdür
75/25= %75 oranında orta etkili insülin,
%25 oranında kısa etkili insülinin karışımından oluşur, bulanık görünümlüdür.
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi
hocam 18 yildir diabetliyim tip1. simdiye kadar HUMULI?N M 70/30 kullaniyordum. kan sekerimin yuksek seyretmesi nedeni ile dahiliye doktoruna gittim. bana LANTUS a gecmemi belirtti. 29 yasindayim. sabahleyin 30 dizyem yapmamai, vede sabah,oglen,aksamlarida 10ar unite HUMALOG yapmami belirtti. yanliz hocam LANTUS un recetesini okudugumda baska bir insulin ile alinmasi takdirinde etkisini kaybedecegi yaziyor,gittigim doktor kullana bilirsin diyo. hocam kafan karisti. bu konuda beni aydinlatabilirmisiniz. hoscakalin