Yazar - H. Fatoş GÜRSAĞLIK

Kedi ve Köpek Kısırlaştırılması ile İlgili Merak Edilenler

Köpeğimi-kedimi ne zaman kısırlaştırmalıyım?
Yanıt: Kısırlaştırma operasyonunun ilk östrus (kızgınlık) görüldükten sonra yapılması önerilmektedir. Köpeklerde kızgınlıktan önce ameliyat en kolaydır ve olası ameliyatla ilgili komplikasyonları azaltır.Ancak obesite, idrar tutamama ve vulvanın atrofisinden korunma sağlamaz (Kanlıca Veteriner Kliniği Sayfasından alıntıdır).

Kısırlaştırma ve Çiftleştirme

Bu gerçekten canımı çok sıkan bir konu maalesef. Sahiplenme ile ilgili yazıda önyargılardan bahsetmiştim ama işte bu konudaki önyargılar o kadar fazla ve o kadar saçmadır ki, anlat anlatabilirsen gibi bir durum söz konusudur. Ama ben yine de anlatacağım! Ne demiş Einstein “Bir önyargıyı parçalamak, atomu parçalamaktan daha zordur.” Ama bana göre her zaman bir şans vardır.

Kısırlaştırma hakkında bilinen birçok yanlış bilgi vardır. Kısırlaştırılan köpek obez olmaz. Düzgün beslerseniz ve her gün düzenli egzersiz yaptırırsanız şişmanlamaz. Kısırlaştırılan köpeğin belli hastalıklara yakalanma şansı kısırlaştırılmamış köpeklere nazaran daha azdır. Yani “en azından bir kere doğursun” bakış açısı tamamen yanlış ve bencilcedir.

Köpek yavru iken kısırlaştırılması iyi değildir. Kemiklerinin gelişmesi gerekir. Kısırlaştırmalar hijyenik şartlarda ve iyi veterinerler tarafından yapılmalıdır. Kısırlaştırılan köpek azgınlık döneminde acı çekmeyecektir ve çiftleşme arzusu olmayacaktır ki bu da iyi bir şeydir. Neden? Çünkü köpeklerimizi çiftleştirmememiz gereklidir. Eğer çiftleştirirsek bir köpekten 8 tane yavru çıktığını düşünürsek ve bunu Türkiye’deki bütün köpekler ile çarparsak oldukça fazla yavru çıkacak demektir. Oysaki sokaklar ve barınaklar yuva bekleyen yavrularla dolu. Çiftleştirerek onların yuva bulmasını zorlaştırmış oluruz. Birçok köpek sahibinin de akıl almaz bir şekilde kendi köpeklerini sokağa attığını düşünürsek, çiftleştirilen köpeğin 8 yavrusundan minimum 7 tanesi sokağa atılma riski taşır. Şöyle ki, köpeğin sahibi bir tane yavru alır. Sonra diğer yavruları eşe dosta, tanıdığının bir tanıdığına dağıtır. O köpeklerin kaderi meçhuldür. Genelde hevesleri geçince zavallı köpeği sokağa atarlar. Sonra sokakta başına gelmedik kalmaz.

Evde bakıldığı için yemek bulmayı bilmez, herkese kuyruk sallayarak gider ve bunun sonucunda maalesef birçok hasta ruhlu insanın olduğu ülkemizde bu köpeklere tecavüz edilir. Ya da tekme atılır, dövülür ve çeşitli işkencelere maruz kalırlar. Aileleri tarafından hayvan sevgisi aşılanmamış ve büyüdüklerinde potansiyel suçlu profili sergileyen çocuklar köpeklerin boynuna ip bağlarlar. Köpek büyür ve o ip boynunu keser, iltihaplı bir yaraya sebebiyet verir. Kurtarılmazsa da ölür. Sokağa terk edilen köpekler yola fırlar, araba çarpar ve acı içinde can çekişir. Tabii ki bir hayvan sever çıkıp onu kurtarana kadar. Ama insanlar genelde umursamazlar ve vah vah diyip yollarına devam ederler.

Bu eğitimin yanı sıra vicdan meselesidir. Merhametli bir insansanız kendi köpeğinizi ve sokakta kulağında etiketi olmayan köpekleri de kısırlaştırın. Kendi köpeğinizi lütfen çiftleştirmeyin. Biliyorum, bir yavrusu olsun alıp sevelim fikri hoşunuza gidiyor ama binlerce yuva bekleyen köpek varken neden bu kervana daha fazlasını katasınız ki?

Ayrıca köpeklerin aile bağları yoktur. Köpeklerin azgınlık dönemleri vardır. İçgüdüsel olarak çiftleşirler. Hamile kalır, doğurur, 2 aylık olana kadar emzirir ve yavrular büyüyünce yollar ayrılır. Aile bağları olsaydı etikleri de olurdu ve bu durumda kendi yavrusu ile çiftleşmesi mümkün olmazdı. Ama köpekler kendi yavruları yetişkin olduğunda çiftleşebilirler.

Köpeğinize bir iyilik yapın ve onu kısırlaştırın ve illa bir yavru istiyorsanız barınaklardan sahiplenin.

KISIRLAŞTIRMA HAKKINDA:

Kısırlaştırma için en ideal zaman yavru altı aylığı geçtikten hemen sonradır. Bu yaşın seçilmesinin nedenleri aşağıda verilmiştir:

Dişi için: Çoğu dişi altıncı ayından önce regl olmayacağından ilk kanamasını geçirdikten sonra kısırlaştırılması yerinde olacaktır.

Faydaları

* Regl dönemlerinde kanlı lekelere son
* Çiftleşme ve istenmeyen yavruların doğma ihtimali ortadan kalkar
* Çiftleşme dönemlerindeki davranış değişiklikleri (huzursuzluk, saldırganlık, gezinme istekleri ve sızlanma) önlenmiş olur.
* Estörejen hormunun yokluğu meme kanseri oluşumunu engeller. İkinci regl döneminden önce kısırlaştırılan köpeklerin ileriki yaşlarda meme kanseri olma olasılığı % 95 azalmaktadır.
* İdrar yolu ya da rahim kanseri riskinden kurtulma
* İstenmeyen yavruların doğumunun engellenmesinde önemli bir faydaniz dokunacaktır. Her yıl binlerce köpek bakacak kimseleri olmadığından uyutulmaktadır.

Erkekler için: Bir yaşına geldiklerinde erkeklerin kısırlaştırılma kararı verilebilir. Altıncı ayında çoğu erkeğin fiziksel özellikleri gelişmiş olduğundan kısırlaştırma büyümelerini engellemeyecektir.

Faydaları

* Testisler alındığından testesteron hormonu üretilmez olur ve erkek köpeğin davranışları daha kontrol edilebilir bir hal alır. Bölgesini işaretlemez, diğer erkeklere saldırganlığı azalır, dominantlığ azaldığından itaati artar, eş aramak için gezinme gereksinimi duymaz ve insan ve diğer objelerle ****üel hareket içinde bulunmayı keserek kimseyi utandırmaz.
* Testis kanseri engellenir.
* Tüm prostat hastalıkları engellenir.
* Çoğu insan kısırlaştırılmış erkek köpeği daha uygun bir ev köpeği bulur.
* İstenmeyen yavruların doğumuna engel olmada faydalı olursunuz.

Dezavantajları

* Mama tüketimine dikkat edilmediğinde kilo alımı söz konusu olabilir. Düzenli beslenirse sorun olmaz.
* Bazi köpeklerde aktivite azalması olabilir. Çok hiperaktif ise durgunlaşabilir ki bu da kötü bir şey değildir.
* Bazı ırklar anesteziye duyarlı olduğundan köpeğinizin kulübüne ve veteriner hekiminize bu konuda danışmayı unutmayın.

Güliz DÜLGEROĞLU KÜPÇÜ

http://www.benisahiplen.com/onemli-bilgiler/kisirlastirma-ve-ciftlestirme/

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.