Kedilerin beslenmeleri ile ilgili görüşler değişiktir. Kedi maması üreten firma, sunduğu ürünün kedimiz için en ideali olduğunu söyler. Ama buna karşın veteriner, bize tamamen özel bir beslenme planı sunabilir; öyle ki, insanın bile iştahı kabarır.
Bir çok insan da, kedilerin vejetaryen beslenmesi yönünde görüş belirtir. Bu tema tartışıla dursun, kedi sahiplerinin deneyimleri, sağlıklı ve aşırı kilosu olmayan bir kedi yetiştirme konusunda, yol gösterici olabilir.
Vejetaryen besleme
Bir kısım kedi sahipleri, kendileri vejetaryen beslendikleri için, kedinin alışkanlıklarını değiştirip, onları sebze ve süt ile beslerler. Ama unutulmaması gereken, kedilerin tamamen etoburlar familyasından olduğudur. Beslenme uzmanları da, kedilerde protein ve vitamin dengesinin doğru kurulmak zorunda olduğunu belirtirler. Burada en önemli şey, kedinin bizim istediğimizi değil, kendisinin keyifle ne yediğidir.
Eğer gerekli olduğunu düşünüyorsak, kedinin hazır mamasına, sebze ve diğer yaşamsal maddeleri katabiliriz (sebze yemeyen kedilerde karın ağrısı/gaz yapabilir).
Konserve mamalar
Hazır mamalar, bir kedinin gereksinim duyduğu maddelerin büyük bir bölümünü karşılarlar. Buna göre iyi bir beslenme, piyasada satılan hazır mamalarla karşılanabilir.
Hazır aldığımız mamaların etiketlerini okuyarak, eksikliklerini dışarıdan biz mamaya ilave edebiliriz. Almanca bilenler, mamaların içerdikler besinler hakkında çok geniş bilgiler içeren aşağıdaki linki tıklayabilirler:
http://www.cats-country.de/TierfutteretikettenKatze.pdf
Bu konu ile ilgili olarak söylenecek bir başka bilgi de, aldığımız markaları düzenli olarak değiştirmemizdir. Böylece kedinizin neyi, ne kadar çok sevdiğini tespit edebiliriz. Çünkü kediler, hoşlarına gitmeyen marka için tepkilerini çabuk gösterirler. Yine aynı şekilde, kedilerin beğenmedikleri mamaya kusma şeklinde göstercekleri tepkiden, alerjisinin olup olmadığı ya da hastalığı tespit edilebilir. Ancak bunu, elbette ki en iyi yapacak olan kişiler, veterinerlerdir.
Hazır kedi mamalarının belirli bir ölçüde yağ içermesi gereklidir. Hazır mamalarda bu oran, % 25-30 arasındadır (konuya ilişkin Almanca link:
http://www.tierer.unizh.ch/te_pdf/script_katze.pd). Eğer kullanılan yağ kaliteli bir yağsa, bu mamanın fiyatına yansıyacaktır. Düşük kalitede yağ ve tuz kullanılan mamaların fiyatları, kalitelilerine göre daha düşüktür. Bir başka deyişle iyi mal=iyi para.
Mikrodalgadan çıkarılan mamanın, kediye verilmeden önce biraz bekletilmesi gereklidir. Böylece mamanın ısısı tabağın hemen her yerinde aynı olacaktır. Buna dikkat edilmezse, bir taraf çok ısınmışken, diğer parça iyi ısınmamış olur.
Kuru Mamalar
Bu tür yiyecekler, normal yemeklerinin yanında ek olarak verilebilecek yiyeceklerdir. Ama özelliklerinden dolayı, bu tür yiyecekler kediye kilo aldırabilir. Bazı kedi sahipleri, bu tür yiyecekleri normal mamalara alternatif olarak gördüğünden, kediye vermekte sakınca olmadığı görüşündedirler.
Kediye kuru yiyecekler verildiğinde, yeteri kadar sıvı alıp almadığına da dikkat etmek gerekir. Konserve yiyecekler, içlerinde yeteri kadar sıvı barındırmasına karşın, kuru mamalar bu sıvıdan yoksundurlar. Eğer kedi yedikten sonra su içmiyorsa, yediği kapta bir sorun var demektir. Örneğin kapta bulaşık deterjanı artığı kalmış olabilir. Bu nedenle, yıkandıktan sonra iyi durulanmalıdır.
Bazı üreticiler, yeterince vitamin ihtiva eden kuru mamalar da üretiyorlar.
Kediler, doğası gereği etoburlardandır. Daha çok et yiyen kedilerin idrarları kokuludur. Buna karşın bitkisel besinler alan kedilerinki ise, alkalik ve nötrdür. Yanlış beslenmeleri, böbrek problemlerine yol açabilir. Bu risk, özellikle erkek kedilerde daha fazla kendini gösterir. Eğer erkek kediler, uzun zaman bitkisel içerikli mamalarla beslenirlerse, idrarlarında koku gözlenemez.
Normal Gıdalar
Genelde sizin damağınıza uygun olan yiyecekler, kedilere de uygundur. Kedilerinize, sizin yediklerinizi de vermeyi deneyebilirsiniz. Bazılarının, sizin yediklerinizi konserve mamalara tercih ettiğini göreceksiniz. Ancak kedilerinizi sofranıza ortak etmeye alıştırırsanız, onları bu huydan vazgeçirmeniz çok zor olacaktır.
Ayrıca kediler bu duruma bir anlam veremeyeceği için, huy değişikliğine de gidebilirler. Düşünün ki, bir misafiriniz var ve kedinin sofranızda bulunmasından rahatsızlık duyuyor. Ayrıca sürekli masaya ortak olan kediler, daha sonra konserve yiyecekleri yemeyebilirler. Bunun için de, onları kendileri için hazırladığınız bir yemek köşesine alıştırmanız en doğrusudur.
Onlara acı, çok tuzlu ya da çok baharatlı yiyecekler vermekten kaçının. Bilinenlerin aksine, hazım sorunu olan kedinize süt yerine kaymak, krema verin (ama kalorisine de dikkat edin).
Yemeğini eğer doğrudan konserve kutusunda veriyorsanız, dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husus vardır. Kediler, mamalarını yerken dilleri ile her köşeyi temizleyecek şekilde yerler. Bu nedenle, bazı keskin köşelerde dillerini veya yüzlerini yaralayabilirler.
Normal beslenmelerinde ortaya çıkan bir başka sorun da şudur; kediler yeteri kadar protein alıyorlar mı? Almadıklarını düşünüyorsanız, onlara bu gereksinimlerini karşılayabilmeleri için omlet, bir parça peynir, kutularda satılan erimiş peynir ya da krema, kaymak verebilirsiniz.
Kediler için en tehlikeli olan sıvılardan biri de alkoldür. Evde verdiğiniz bir davette, bir misafiriniz şaka niyetine kedinize bira verebilir. Bu da kedinizi mide problemiyle karşı karşıya bırakır.
Eğer konserveden vazgeçip, kedinizi kendi yemeklerinizle beslemeye karar verdiyseniz, bir veterinerle konuşmanızda yarar vardır. Çünkü bizim yediğimiz yiyeceklerde, kedilerde hastalığa yol açacak kadar yağ, tuz, baharat ya da fazla vitamin (ya da vitamin eksikliği) olabilir.
Kedi ev mamaları için değişik tarifler bulabileceğiniz sitelerin linkleri: