Hypertrophic Cardiomyopathy (HCM)/Kalp çeperinin aşırı büyümesi, kedilerin kalp kaslarını etkileyen en yaygın kalp hastalığıdır. Hastalık nedeniyle kalp, kanı etkin bir şekilde pompalayamaz ve kan dolaşım sisteminde sorun meydana gelir ve vücut, oksijen diğer yararlı besinlerden yeterince yararlanamaz. HCM, Main Coon ve American Short Hair gibi bazı kedi türlerinde ve 2.5-5 yaşları arasında daha yaygın olarak görülür.
Nedenleri:
- HCM’nin gerçek nedeni, kalp kasının kasılıp, kanı pompalamasını sağlayan kalp kası hücrelerinin mutasyonudur.
- Hipertiroid ve hipertansiyon ve kronik böbrek yetmezliğibgibi hastalıkların ikincil sonuçları, HCM’ye neden olabilir. Birincil sorunlar çözüldüğünde, kalpteki sorunda kendiliğinden çözülmüş olur.
- Kedilerde görülen diğer kalp hastalığı türleri:
Kalp kurdu hastalığı (Heartworm Disease) – Kalp yetmezliğine ve ani ölümlere neden olur.- Geçmişte, beslenmede Taurin eksikliğine bağlı olarak (kedilerin köpek mamaları ile beslenmesi), kardiyomyopati’nin bir başka şekli görülürdü. Ancak artık çok nadir görülmektedir.
Belirtiler:
Bu belirtiler değişiklik gösterebildiği gibi, hiçbir belirti de vermeyebilir.
- Bazı kedilerin, belirgin bir şekilde kaçmaya ve gizlenmeye başlaması.
- Bazı kedilerde de, kalp yetmezliğinin şiddetine bağlı aşağıdaki belirtiler görülür:
- Nefes almada güçlüğün yanısıra,
- Uyuşukluk, iştah kaybı ve halsizlik olur,
- Eğer kanın pıhtılaşması sorunu varsa, arka bacaklarda felç, güç kaybı,
- Ya da ani ölüm meydana gelebilir.
Veterineriniz ve Sizin Yapabilecekleriniz
HCM’nin teşhisi için yapılması gerekenler:
- Fiziki muayene – steteskopla anormal hızlı kalp atışları veya ritm bozuklukları tespit edilebilir.
- Kan testleri – hipertansiyon ve tiroid hastalığı gibi sekonder nedenlerin saptanmasını sağlar.
- Röntgen – Kalbin büyüklüğü ve şekli konusunda bilgi verir.
- Ekokardiyogram – Kalbin ultrasonudur ve fiziki yapının ve kalbin fonksiyonlarının değerlendirilmesine olanak verir.
NOT: EKG, kalbin elektriksel durumunu ortaya koyar.
HCM’nin Tedavisi
Primer olarak gelişen HCM’nin belirli bir ilaç tedavisi yoktur. Yapılan tedaviler, kalp fonksiyonlarının daha etkin hale gelmesini ve kalp kasının daha fazla zarar görmesini ve pıhtılaşma riskinin azaltılmasını hedefler. HCM’nin tedavisinde 4D olarak adlandırılan ilaçların tamamı veya herhangi biri uygulanır
- Diyet – Düşük sodyum (aşırı sıvı birikmesini önlemek için)
- Diüretikler – Lasix vb. (Akciğerlerden sıvının atılmasını sağlar)
- Dilatörler – Kanı sulandırarak, kalbin daha kolay ve daha etkin pompalamasını sağlar
- Digitalis – Kalp hızını yavaşlatır (kalbin daha fazla kanla dolmasını ve vücuda daha fazla kan pompalamasını sağlar)
Destek Ürünleri Tedavisi
Kedilerdeki kalp yetmezliğinde, bu tür ilaçlar, kalp kasının fonksiyonunun artmasına yardımcı olur.
- Düşük sodyumlu diyet,(az tuz ve tuz türevleri), sıvı birikimini azaltmak için.
- Omega 3 yağ asitleri (balık yağı ve keten tohumu yağında bulunur) 1/8 çay kaşığı yemeğe katılır.
- Coenzyme Q10 – günde 10 mg yemekle birlikte (kalp basıncını dengeler).
- Antioksidan Vitamin A – Haftada 10,000 Iu yemekle birlikte.
- Vitamin E – Haftada 400 Iu
- Vitamin C – Günde 3 kez 250 mg toz.
Bitkisel Tedavi
- Parsley Tea (Maydanoz Çayı) – Yemeklere 1 çay kaşığı eklenir. Diüretik etkisi yaparak, fazla sıvının idrarla atılmasına yardım ederek, Lasix gibi diüretiklerin kullanımını azaltır.
Hazırlanışı: Kaynayan suya birkaç sap maydanoz atılır. 10 dk demlenir, soğuması beklenir. 1 çay kaşığı mamaya eklenir.
- Dill Seed Tea (Dereotu tohumu çayı) – Mineral kaynağıdır (aynı şekilde hazırlanır).
NOT: Kanın pıhtılaşması, koyulaşması kalp yetmezliğinin önemli bir göstergesidir ve yaşam ve ölüm arasında çok önemlidir. Ayrıca tedavi edilmeyi gerektirir ve acı vericidir. Çok az kedi, bu sorunla birkaç aydan fazla yaşayabilir.
Hastalığın Seyri: Maine Coon’lar genellikle çok genç yaşta ölürler. American Short Hair’ler, diğer kediler gibi birkaç yıl daha yaşayabilirler.
Kaynak: Deadly Cat Diseases: http://www.carolonpets.com/blog/cats/systemic-illnesses/deadly-cat-diseases/
Resimler:
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi
Merhaba scotish fold cinsi 1 yaşında kızımız yaklaşık 10 gündür çok hasta 🙁 İştahsızlıkla başladı sonra kalp atışları değişti. 3. gün baytril c ve b vitaminleri başladık ve 3 gün devam ettik. Daha sonra ankara petcode hastanesine götürdük ve hipertrofik kardiyomiyopati teşhisi koyup akciger ve kalbin etrafında sıvı birikmesi var deyip yatışını yaptılar. 4 gün boyunca öğrenebildiğim kadarıyla diüretik günde 2 enjeksiyon uygulanmış. Kızımızı teslim alamaya gittiğimizde çok yıpranmış ve yorgundu. Çok sakin olan kedimiz dokundurtmak bile istemiyordu. Reçetesinde çeyrek diltizem günde 3- çeyrek lasix günde 1 – ve çeyrek sinopryl günde 1 verildi. Yaklaşık 5 gün geçti ve hala iştahsız zorla yediriyoruz hareketsiz gün boyu sadece uyuyor. Çok çaresiziz. Bulınduğumuz yerde üniversite kliniği haricinde hekim yok. Üniversitede de röntgen cihazı bile yok. Konunun uzmanı varsa yönlendirme şansı olursa çok mutlu olurum.
Geçmiş olsun. Mail adresinize cevap gönderdim.
Fuat bey size mail atmıştım aldınız mı? Yola spam kutusuna düşmüş olabilir.
Merhaba benim ledimdede aynı illet çıktı. 3 ayda 2 defa pıhtı attı ön kol ve arka bacaklara.. Şans eseri kurtulduk açıldı. Şimdi kan sulandırıcı ve lasix kullanıyoruz. Götürmediğim yer kalmadı aşırı iştahsız şırımga ile besliyorum ama hala hayat dolu koşup zıplıyor gırlıyor kuzum… elimizden tutan biri olsa 10 dk da bir saat kurup öldümü diye bakmaktan ben, acı çekmekten kızım kurtulacak çok çaresizim her günümüz cehennem gibi geçiyor… Ne yapabilirim onun için :(((((
2aylik scottish fold kedimiz var ve rontgende kalbi çok büyük olduğunu öğrendik, zor nefes alıp veriyor tedavi için ne yapabiliriZ ?
Geçmiş olsun. Hangi şehirdesiniz? Eğer veterineriniz bir tedavi önermiyorsa, belki bir başka veterinere götürmelisiniz.
10 aylık bal gözlü scotish fold yavrumu 1 gün içinde kaybettim. Hırıltılı nefes alıp veriyordu veterinere götürdük hemen. Filmde akciğerlerinde buğu var ve kakasını yapamış dendi. Antibiyotik yapıldı eve geldik .Sabah ise kalp atışı çok hızlanmış ve nefes alıp verme durumu zorlaşmıştı ve hala kaka yapamamış ve birşey yememişti. Hemen veterinere gittik doktor hemen hastaneye götürmemizi söyledi. 20 dk lık yolda arabada can çekişmeye başladı inleyerek gözlerimin içine bakıyordu. can havliyle bağırdı bağırdı ve kusmya başladığında hastaneye varmıştık ama artık hiç hali kalmamıştı kucağıma yığılıp kaldı. Oksijen odasına aldılar yarım saat kaldı hayattayken bir kez gördük .Sonra beklemeyin en az 2 gün kalması gerekiyor dendi. ayrıldıktan 1 saat sonra arandık maaalesef.Akciğerleri su toplamış; 200 ml su çekmişler.Ve akciğerlerine emboli atmış.
Yavrumu bir günde kaybettik. Daha çok küçüktü.10 gün önce kısırlaştırmıştık. Ölümünden sonra herşey geliyor aklıma , virüs mü tetikledi , üşüttüğünden mi oldu , aneztezimi tetikledi ? Neden bu kadar kısa sürede ilerledi?Canımdan can gitti.Nasıl dayanacağım acısına bilemiyorum.Son kez gördüğümde dümdüz kaşları çatık yatıyordu.
Bal gözlüm çok küçük değilmi bu ağır hastalık için? dayanamıyorum…
Çok çok üzüldüm. Anlaşılan sorun, bir nedene bağlı olarak akciğerlerin su toplaması. Ama bunun nedenini hekimden başkası bilemez maalesef. Çok küçücük melek olmuş. Gerçekten çok üzüldüm. Sabır diliyorum ?