Yabancı cisim yutma (ince bağırsakta)
Bu duruma, bağırsaktan geçemeyecek bir cismin yutulması neden olur. Kediler tarafından yutulan nesneler şunlardır; ip, ayakkabı bağı, bebek biberonlarının ucu. Peki bunlarla ilgili ne tür tedbirler alınabilir?
Bu malzemelerden uzak tutularak. Kediniz oyuncaklarıyla oynarken davranışları izlenir, eğer çiğneme veya yutma eyleminde bulunursa veya kusmaya başlarsa, veterineri çağırmak veya en yakın kliniğin acil servisine başvurmak gerekir.
Yabancı cisim yutma (midede)
Bu durum da önlenebilir. İlk durumla benzerlik gösterir. Sadece yabancı cisim bağırsak yerine midede kalır. Diğerinde olduğu gibi, öncelikle kedinin yutabileceği şeyler ortadan kaldırılmalıdır. Oyuncaklarıyla oynarken izlenmeli, onları yutmaya çalışıp çalışmadığı gözlemlenmelidir.
İdrar yolu tıkanıklığı
Bu sorun genetik olabilir. Önlem almak ne yazık ki mümkün değildir. Ancak bazı yatkınlığı olduğu düşünülen kedilerde, mamalarına bol miktarda sıvı ilave edilerek, sorun minimize edilemeye çalışılabilir.
Bazı veterinerler, daha fazla oranda su içerdiği için konserve mama, otomatik suluk, sık sık suyunun değiştirilerek, üzerine su veya buz parçaları ilave edilerek daha fazla sıvı almasının sağlanabileceğini belirtmektedir.
Rektal kanser
Önlem almak ne yazık ki mümkün değildir.
Mesane taşları
Önlem almak ne yazık ki mümkün değildir. Sadece kedinin daha fazla su içmeye teşvik edilerek sorunun minimize edilmesi sağlanabilir. Ayrıca kaliteli mamalar yemesi önerilir. Eğer geçmişinde taş hikayesi varsa, tekrar oluşmasının önlenmesi için özel hazırlanmış koruyucu mamalar tercih edilmelidir.
Bağırsak kanseri
Önlem almak ne yazık ki mümkün değildir.
Hipertiroidizm (radiation)
Önlem almak ne yazık ki mümkün değildir. Ancak erken teşhis, komplikasyonlardan korunmaya yardımcı olabilir. Yaygın belirtileri; özellikle 8 yaş üstü kedilerde iştahlı olmasına rağmen kilo vermesidir.
Fibrosarkoma (deri kanseri)
Önlem almak ne yazık ki mümkün değildir. Bazı çalışmalarda, enjeksiyon bölgesinde oluştuğu saptanan kanser nedeniyle, bu durumun nedenlerinden biri olarak aşıları işaret etmektedir. Kedinin yaşı ve risk profiline göre hangi aşılara gerçekten gereksinim duyduğu araştırılmalıdır. Erken teşhis önemlidir. Deride oluşan herhangi bir şişlik, derhal veterinere bildirilmelidir.
Akut böbrek yetmezliği
Saptanan bazı nedenlerin önlemleri önceden alınabilir. Kedilerde en yaygın görülen nedenler, antifriz içilmesi veya zambak çiçeğinin yenmesidir. Aslında tüm çiçekleri ve özellikle de antifrizi kedilerden uzak tutmak gerekir.
Mast hücresi tümörleri (*)
Önlem almak ne yazık ki mümkün değildir.
(*Mast hücresi veya mastosit, (mikroskobik görüntü) bazik boyalarla boyanan, histamin ve heparin açısından zengin granüllere sahip bir hücredir. Bağışıklık sisteminde önemli bir rolü vardır, özellikle alerji ve anafilaksideki yeriyle tanınır.
Mast hücreleri kemik iliğinde köken alır ve dolaşıma öncü hücreler olarak girerler. Daha sonra değişik dokulara yerleşip, farklı olgun mastosit tiplerine farklılaşırlar (değişirler). Vücuttaki dokularda, özellikle kan damarları ve sinirlere yakınında bulunurlar. Dışarısıyla direkt temasın olduğu solunum ve sindirim sistemi ve deri gibi yüzeylerin altında büyük sayılarda bulunurlar. Mast hücreleri çeşitli kimyasal, fiziksel veya biyolojik uyarılarla aktive olurlar. Aktive olduklarında sentezlemiş oldukları mediatörleri salgılarlar.
Mast hücreleri genellikle alerjik reaksiyonlarda oynadıkları rol ile tanınmakla beraber; kazanılmış bağışıklık (immünite), doku tamiri, pıhtılaşma, fibrinoliz ve anjiogenez gibi durumlarda da rol almaktadır. Ayrıca mast hücreleri paraziter enfeksiyonlarda da önemli bir rol alırlar. http://tr.wikipedia.org/wiki/Mast_hucresi).
Hiçbir kedinin bu tür durumlarla karşılaşmamasını dileriz. Ama önceden bilgi sahibi ve hazırlıklı olmakta yarar vardır.
Kaynak:
http://www.petplace.com/cats/how-to-prevent-the-most-common-and-expensive-cat-conditions/page1.aspx
Resimler:
http://www.supercoolpets.com/pictures/sick%20cat-thumb.gif
http://i160.photobucket.com/albums/t199/bernardus_photo/sick_cat_1.jpg
http://www.nokilladvocacycenter.org/img/animal_images/sick_cat.jpg
Görüntüleme sayısı: 2002
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi