Bugün iki üyemizden aldığımız bir soru üzerine, aşağıdaki yazının yayımını öne aldık. Kedilerin aniden veya hep kum kabı dışına ya da tercih ettikleri yerlere tuvaletlerini yapmaları, oldukça can sıkıcıdır. Bunun pek çok nedeni olabilir. Hatta ameliyatsız oluşu veya ileri yaşlarda ise idrar yollarında, böbreklerindeki bir sorun da, dikkate alınması gereken nedenlerden biri olabilir. Yazının devamında özellikle kum kapları konusunda ayrıntılı bir yazı bulacaksınız.
Kedilerin Canını Sıkan En Önemli Konu Nedir?
Elbette kötü kokan bir tuvalet kabıdır. Kedilere, kum kaplarının temizliği/kirliliğini farketme konusunda yüzde yüz güvenebilirsiniz. Çünkü bu konuda çok müşkülpesenttirler. En küçük bir sorun, (bunun kötü bir şey olduğunu bilmelerine rağmen) onların kum kaplarının dışına yapmalarına neden olabilir.
Kedinizin kendisini iyi hissetmesi ve kutusunu kullanması,doğru kutunun seçilmesine, birden fazla kedi varsa kutuların sayısına, doğru kumun seçimine ve kutunun sizin tarafınızdan nasıl temizleneceğinin bilinmesine bağlıdır.
Tuvalet kutusunun temizliği
Bazı kediler, kutunun temizlenme/me şekline bağlı olarak, onu kullanmak istemeyebilirler. Kumun hiç temizlenmemesinin sorun yaratması gibi, doğru yöntemle temizlenmemesi de bir başka sorundur.
Atıkların (dışkı/çiş) bir kürekle alınmasından hoşlanmayacağınızı biliyorum fakat kutu yeterince sık temizlenmezse, nahoş kokular ortaya çıkar ve bu da kedinin tuvaletini yapmak için evde başka yerler aramasına neden olur. Kirli kutular, patilerinin altının kirlenmesine, kutunun tiksinti vermesine ve kedinin titizlenmesine neden olur.
Bazı kediler, tuvaletini yapmak için önce kutunun dibini kazırlar ve eğer dibini hissedemezlerse, tuvaletlerini yapmadan çıkar ve başka bir yer aramaya başlarlar.
Belki size garip gelecek ama kutunun çok fazla temiz olması da bir başka sorun yaratır. Atıkların kutudan sık sık alınması gerekir. Ancak ağır/keskin kokulu kimyasallarla (ör. çamaşır suyu veya benzer temizlik malzemeleri ile) temizlenmesi de doğru değildir. Çünkü kediler, kokulara karşı çok hassastırlar ve bazı kokulara karşı rahatsızlık duyabilirler. Bu da, kutusunun dışına yapmasına neden olabilir.
Temizlemenin en iyi yolu, kutuyu tamamen boşaltmak ve hafif kokulu bir temizlik malzemesi (sabun) kullanmaktır. Ayrıca belirli sürelerde kutuyu yenisi ile değiştirmek gerekir. Bazı plastik kutuların idrar nedeniyle dipleri aşınır. Bu durumdaki bir kutunun hemen yenilenmesi gerekir. Bazı kediler de dipteki kaygan dokuyu severler. Dibi kazırken değişik bir doku ile karılaşmaktan hiç hoşlanmazlar. Ayrıca çoğu kez kutunun dibi aşındığında, dipteki kokular çıkmaz ve plastiğin bir parçası haline gelir.
Kutudaki atıklar sık temizlenmelidir. Hatta kutunun etrafına ve içine sevdiğimiz bir koku gidericiyi bile sıkabiliriz. Bu koku gidericilerden biri olan Zero Odor (http://www.zeroodor.com) , gerçekten iyi sonuç vermektedir. Zero Odor’un kullanıldığı kutuları, kedilerin daha uzun süre kullandıkları da test edilmiştir. Bu ürün, ayrıca kedi çişi kokan halı, yatak ve diğer eşyalarda, mutfak kokularında da iyi sonuç vermektedir.
Son söz olarak, dışkıları sık sık temizlemenizi, kutuyu belirli sürelerde değiştirmenizi, kimyasalların kokularından hoşlanmadıklarını unutmamanızı öneriyorum.
Dr. Jon
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi
Merhaba. Benim bombay cinsi 2yaşındaki erkek kedim, bugün 9.gün ve eve gelmedi. Takıldığı mekanları tek tek aradım. Ama hiç yoktu. Heryeri aradım ama hiç bi yerde yok. Sizce geri gelirmi. Buarada kedimi kısırlaştırmadım. Kıyamadım yavrumu o ağır ve riskli ameliyata sokmaya. Dua edin karaoğlum çapkınım gelsin. Gelirmi sizce? Daha önce, başına boyle 1olay gelmiş olanı varmı acaba aranızda. Nolursunuz yardım edin
Kısırlaşmamış kediler ne yazık ki evden çok uzaklaşabilir ve çok istese de dönemeyebilir. Yolu bulamamak, köpek saldırısı, trafik kazası, olumsuz nedenlerden bazılarıdır. İyi bir ihtimal de, çok beğenen birimin alıkoymuş olmasıdır. 9 gün oldukça uzun bir süre. Yine de geceleri çöp bidonları çevresinde, ismi ile seslenmek işe yarayabilir. Korkmuş, sinmiş, kapalı kalmış olabilir.
Keşke kısırlaştırıp, ev kedisi yapsaydınız. Üzgünüm