Kediler, çok temiz canlılar olduklarından, sık sık yalanarak temizlenmeye çalışırlar.
Bu temizlik sırasında yuttukları tüyler, çoğunlukla doğal yollarla (dışkı ile) dışarı atılır. Bunun için, doğal yaşamlarında (doğada) avladıkları hayvanların kemik ve tüy gibi organları, bu işi kolaylaştırmasına karşın; yerleşim yerlerinde bizlerle birlikte yaşarken, doğal ya da saksılarda yetiştirilen çimen türü otları yiyerek, bu tüyleri kusma refleksiyle ya da dışkı ile dışarı atmaya çalışırlar.
Konuyla İlgili Bir Soru ve Cevap
Fatoscugum,
Senin guzel sitendeki faydali bilgileri okuduktan sonra benim kedilerimin dertleri icin de sana danismaya karar verdim.
Bizim evde ikisi devamli ev ici yasayan, biri iceri-disari kedisi olan uc tane tuylu yavrumuz var. Bir tanesi uzun tuylu, Birman kedisi. Kendisi zaman zaman etrafa (bilhassa acik renkli halilar uzerine!) “hairball” hediyeleri birakmakta. Fircalanmaya pek merakli degil. Bu “hairball” olayini ortadan kaldirmak, hic olmazsa azaltmak icin bir tavsiyen var mi?
Butun aileye sevgiler.
Alev.
Yönetici’nin Fikirleri: Alevcigim,
Cok tesekkurler. Uzun tuylu oldugu icin, hairball hediyesi normal. Iki cozum var: 1. Fircalanmayi sevmiyorsa, onu taramalisin. Once kucuk erkek taragini islatip, en az 1 hafta sadece basini ve gidisini tara. Sonra yavas yavas basindan baslayip, biraz asagisini, sonra daha asagisini. Alisinca, bilmem oralarda bulabilirmisin, ama, bizde icine jilet konulan, sac kesme taraklari vardir, onunla devam edersin. Boylece zayif tuylerden ve tuy topaklarindan kurtulursun.
2.si, Kedilerinin tumune, haftada birkac kez zeytinyagi yuttur. Yas mamanin icinde, ya da bir enjektor yardimiyla. Kuru mamalar (ozellikle Hill’s) bagirsak sistemini cok zorluyor. Bagirsaklarin calismasini kolaylastirmak gerek. Ayrica zeytinyagi, metabolizma icin de cok yararli. Tuy topaklari gayta ile atilinca, hali uzeri hediyeleri de azaliyor. Sorun cozulmezse yine yaz, baska careler buluruz. Hepinizi opuyorum.
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi