Bradley Phifer
Bazı kediler kucağa gelmeyi sever, bazıları sevmez! Kedinizi kucaklanmaktan ve dokunulmaktan keyif alması için nasıl eğitebilirsiniz? İşte bazı ipuçları.
İster sevme, tarama, tırnak kesme veya veterinerlik muayeneleri için olsun, bazı kediler bu işlemler sırasında kucağa alındığında strese girer. Kediniz, kollarınızdan kaçmaya çalışarak fiziksel temastan hoşlanmadığını gösterir. Tutarken bağırabilir veya homurdanabilir. Kedinizin hoşnutsuzluğunun en belirgin işareti, siz onu tutmaya çalışırken kuyruğunun sertçe ileri geri hareket etmesidir.
Kediniz kucaklanmaktan veya veterinerde muayene edilmekten hoşlanmayabilir ancak bu durum, kedi olmanın bir özelliğidir. Bunlardan hoşlanmasa da, alışması için eğitilmesini sağlayabiliriz.
Kedinize kucağı sevdirmek için neler yapabilirsiniz:
Kedinizin en rahat ve keyifli olduğu bir zaman diliminde ilk denemenize başlayın. Yanınıza çağırın ve boynundan kuyruğuna doğru yavaşça okşamaya başlayın. Kulaklarının üstünü hafifçe kaşıyın. Yüzünü elinize sürmesine izin verin. Daha sonra kuyruğunu, bacaklarını, karnını ve vücudunun diğer kısımlarını da okşayın. Her zaman yatıştırıcı bir ses tonuyla ve uzun uzun okşayın ve bunu günde üç ila dört kez otuz saniye boyunca yapın. Kedinizin kendini okşatmak konusunda rahatladığını gördükten sonra, artık bir sonraki adıma geçmeye hazırsınız.
Kedinizi kucağınıza alın. Kucağınızda otururken, beş ila on saniye ellerinizi sırtında tutun. Israrcı olmayın ve yere inmek isterse, bırakın. Kediniz bu süreçte rahatsa ve kısa süreliğine kucağınızda oturabiliyorsa, patisini tutup, bırakmaya ve ona bir ödül maması vermeye başlayın. Bu uygulamayı ağzına dokunduğunuzda ödül maması, kuyruğuna dokunduğunuzda ödül maması, tedavi uygularken, karnını ovarken ödül maması vererek tekrarlayın. Kucağınızda sabırla oturmanın yanı sıra vücudunun farklı bölgelerine dokunulmasına karşı toleransını artırmak için günde birkaç kez süreleri küçük artışlarla uzatın. Amaç, onu okşanmaya tahammül etme eşiğinde tutmaktır. Çok fazla uygulama yapmaya çalışmayın. Çok çabuk bunalabilir ve kaçmaya çalışabilir.
Bu egzersizleri, kedinizle oyun oynarken de yapabilirsiniz: ipli oyuncaklarından birini kovalaması için kışkırtın, kısa bir ara verin, patilerini tutun ve tekrar oynamaya başlayın. Kedimizin dokunma ve tutmaya alışması için tolerans seviyesini artırırken hedef her zaman dokunma / ödül veya dokunma / oynamadır. Kedinizin strese girdiğini hissederseniz, ara verin ve daha sonra devam edin.
Bu çalışmaların tekrarı, başarıya götürür. Kediniz onu tuttuğunuzda rahatsa, başkalarının da aynı adımları uygulamasını sağlayın. Zaman içinde siz farkına varmadan, kediniz veterinerin ofisinde bile kucaklanmaya alışacaktır.
Kaynak: https://www.petplace.com/article/cats/pet-behavior-training/teach-your-cat-to-enjoy-being-held/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=petplace_cat_engaged
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi