Yazar - H. Fatoş GÜRKedi HastalıklarıSAĞLIKDiğerDiyabetik Kedi

Köpeklerde ve Kedilerde Anaplazmoz Kene Kaynaklıdır

Değerli Dostlarım,

Havaların ısınmaya başlamasıyla, keneler de çoğalmaya ve can dostlarımız için tehlike yaratmaya başladı. Aşağıda, Veterinary Partner sitesinde yayımlanan yazının çevirisini bulacaksınız. Lütfen belirtilen sorunların yaşanmaması için gerekli tedbirleri alalım.

Anaplazmoz, köpeklerin ve nadiren Anaplasma fagositofilumun neden olduğu kedilerin bir hastalığıdır. Bu bulaşıcı organizma, riketsiyal ajan / bakteri olarak bilinen alışılmadık bir bakteri türüdür. Hastalık köpeklere ve kedilere kene ısırığı ile bulaşır. Diğer bazı kene kaynaklı hastalıklarda olduğu gibi, enfeksiyonun aktarılması için bir kene evcil hayvana 24 saatten fazla tutunmalıdır. Peki anaplazmoz nedir?

Dünyada çok çeşitli hayvanda bildirilmiştir.

Anaplazmoz belirtileri

İşaretler genellikle kene ısırmasından 1 ila 2 hafta sonra başlar. Anaplazmoz organizmaları kan dolaşımına girer ve normalde enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olan hayvanın beyaz kan hücrelerinde yaşar. Dolaşımdaki beyaz kan hücrelerinin bu istilası, vücutta iltihaplanma yapar. Belirtileri, iştahsızlık ve ateş olabilir. Genellikle eklemler etkilendiği için hayvanın eklemlerinde katılaşma veya ağrılı görünmesini veya yürümekte zorlandığını gösterir. Bazen de kanama nedenli belirtiler olabilir. Kanlı bir burun, koyu kanlı dışkı veya morarma gibi…

Evcil hayvanların hepsinde bu semptomlar görülmeyebilir. Bazı hayvanlar sadece kısa bir süre hasta görünüp sonra iyileşmeye başlayabilir. Bunun nedenini tam olarak anlamıyoruz ancak hayvanın enfeksiyonla savaşma yeteneği ile ilişkili olabilir.

Anaplazmoz Teşhisi 

Veterinerin fiziksel muayenesi genellikle tek tanı aracı değildir. Bununla birlikte, belirti gösteren hayvana yapılacak test, veterinere yol gösterecektir. CBC olarak da bilinen tam kan sayımı, kırmızı kan hücrelerinde (anemi) bir azalma veya trombositlerde (trombositopeni) bir azalma olduğunu gösterebilir. Anaplazmoz bazen, mikroskop kullanılarak kan örneğindeki organizmaları bularak da teşhis edilebilir.

Tanıyı doğrulamak için ek laboratuvar testlerinin yapılması gerekebilir. Bazen bu testler semptom göstermeyen bir köpek veya kedide de pozitif çıkabilir. Bu, hayvanın hasta olduğu anlamına gelmez ancak bir noktada buna maruz kaldıkları anlamına gelebilir. Veteriner hekimin daha sonra doğru bir teşhis koymak için muayeneyi, işaretleri ve laboratuvar çalışmalarının geri kalanını dikkate alması gerekecektir.

Tedavi ve İyileşme

Anaplazmoz, genel olarak doksisiklin başta olmak üzere belirli antibiyotik türleri ile tedavi edilir. Tedavi genellikle 2-4 haftadır. Evcil hayvanda Lyme hastalığı varsa, daha uzun süre antibiyotik verilmesi gerekebilir ancak bunlar özel durumuna bağlıdır. Evcil hayvanlar genellikle antibiyotik aldıktan sonraki birkaç gün içinde kendilerini daha iyi hissederler. Anemi veya trombositopeni şiddetli ise, kan transfüzyonu da gerekebilir. Çoğu köpek ve kedi tam bir iyileşme sağlar.

Korunma

Anaplazmozu önlemek için bir aşı yoktur. En iyi önleme şekli, bahçenin ilaçlanması veya evcil hayvana kene önleyici ilaçlar uygulanmasıdır. Her evcil hayvan için en iyi önleme seçeneği konusunda veterinerinize danışınız.

Kaynak: Anaplasmosis in Dogs and Cats Is Tick-Borne – Veterinary Partner – VIN

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.