Site icon DiyabetikKedi

Seferberlik Hazırlığı

Bu tarif, benim 4 kedim için olup; 2 aylık bir sürede tüketilmektedir ve birden fazla kedi için hazırlandığından, yapılış süresi yaklaşık 3 saattir.

 

Malzemeler:

2 kg karaciğer (kuzu),

5 adet akciğer (kuzu),

3 kg tavuk kemiği (göğüs ve boyun kemiği) – isteğe bağlı olarak, konulmayabilir,

4 adet derisiz tavuk budu – isteğe bağlı olarak, kemiksiz de olabilir,

5 adet havuç,

250 gr bezelye,

1/2 demet maydanoz,

1/3 demet dere otu,

1 kahve fincanı pirinç,

1 çorba kaşığı zeytin yağı,

1/3 çay kaşığı tuz.

 

Katkı maddeleri

Tuzsuz çökelek/lor peyniri,

Yumurta sarısı,

Yoğurt,

Vitamin ve mineraller (bunların listesi ayrıca verilecektir).

 

Kaplar:

Kapaklı cam ya da plastik saklama kapları veya günlük alış verişler sonrasında mutfağımızda biriken ve ne yapacağımızı bilemediğimiz köpük kaplar temizlenir, yine çığ gibi biriken küçük naylan torbalar (özellikle küçük olanları), bıçakla kat yerlerinden kesilip, köpük kapların içlerine bir kısmı dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir.

 

Kıyma makinesi:

Özellikle kemik çekmekte kullanılmak üzere.

 

Ön hazırlık:

Yapılışı:

Ayrı ayrı kaplardaki malzemeler, isteğe göre karışımlar halinde hazırlanıp, köpük kapların içindeki naylonların üzerine yayılır, naylonların sarkan kenarları üzerine kapatılır. Veya saklama kaplarına konur.

 

Karışımlara örnek:

Bir büyücek karıştırma kabının içine büyük servis kaşığı ile:

  1. 2 kaşık akciğer + 1 kaşık karaciğer,
  2. 2 kaşık akciğer + 1 kaşık karaciğer + 1 kaşık sebze püresi,
  3. 2 kaşık akciğer + 1 kaşık tavuk kemiği kıyması,
  4. 2 kaşık akciğer + 1 kaşık tavuk kemiği kıyması + 1 kaşık sebze püresi,
  5. 2 kaşık akciğer + 1 kaşık iri doğranmış tavuk but eti,
  6. 2 kaşık akciğer + 1 kaşık iri doğranmış tavuk but eti + 1 kaşık sebze püresi,
  7. 1 kaşık karaciğer + 1 kaşık tavuk kemiği,
  8. 1 kaşık karaciğer + 1 kaşık tavuk kemiği + 1 kaşık sebze püresi,
Mamaların günlük kullanımı:
Hazırlanan mama kapları, derin dondurucuda saklanır, kullanılacak kap geceden buzdolabının rafına indirilir. Sabah biraz yumuşamış ama hala donmuş durumdaki yemek, mikrodalga ya da mini fırında ya da küçük bir kap içinde çok kısık ateşte ocakta biraz ısıtılır ve çıkarılır.
Her öğün aynı tür mama yememeleri için, içine aşağıdaki katkı maddelerden biri katılır;
  1. hafifçe sulandırılmış 1-2 çiğ yumurta sarısı;
  2. 1 tatlı kaşığı çökelek,
  3. 1 çorba kaşığı hafifçe sulandırılmış yoğurt,
  4. ayırılmış ve yağı alınmış tavuk suyu jölesi, karaciğer suyu vs.
  5. Mutlaka vitamin ve mineraller.

Bu mamanın hazırlanması, ilk bakışta masraflı ve zaman alıcı gibi görünmekle birlikte, çok uzun zaman kullanılacağı göz önüne alındığında, harcamalar ve zamanın aslında fazla olmadığı görülecektir.

Ayrıca içeriği, pişirilmiş olması dışında tamamen etçil bir canlı türü olan kedilere uygundur. Malzemelerin pişirilmeden hazırlanması da mümkün olmakla birlikte (artık pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir), çeşitli hastalık ihtimallerini ortadan kaldırmak için pişirilip verilmesi daha yararlı olabilir.

Bu tür ev mamalarına geçişin birden bire yapılmayıp, önce hazır kuru mamanın kesilip yaş mamaya dönülmesi; sonra yavaş yavaş ev maması miktarı artırılıp, içine hazır mamadan bir miktar konularak, bir süre sonra da hazır mamanın tamamen kesilmesi önerilir.

Kuru mamaların kabızlık yaptığı, kendi kedilerimizin yaşadıkları ve aldığımız telefon ve e-postalardan sonra iyice netleşmiştir. Ben, kedilerimin ileri yaşta olmaları ve çok uzun yıllar kuru mama ile beslenmiş olmaları nedeniyle, sık sık yaşamaya başladıkları kabızlığın akut hale gelmemesi için, haftada bir mamalarının içine Magnesie Calcine tozdan biraz serpiştiriyorum. 

Özellikle mamalara kattığımız tavuk kemiği kıyması da kabızlığa katkıda bulunabileceğinden, kemik kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır.

Tavuk eti ve karaciğer parçalarının özellikle büyük olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü kedilerin çiğneme değil, kesme ve parçalamaya müsait olan dişleri ve psikolojileri için bu gereklidir. Çiğ etle besleme taraftarı olan kedi sahipleri de, çiğ gıdalar sonrasında dişlerde herhangi bir tartar ve dişeti hastalığına rastlanmadığını belirtmektedirler.

   

Exit mobile version