-
Kedilerde Diyabet Nasıl Teşhis Edilir?
Veterineriniz önce kedinizin idrarında glikoz ve keton olup olmadığını kontrol eder. Belirtiler varsa, bir sonraki adım kedinizin kan şekeri konsantrasyonunu ölçmektir. Teşhis, glikoz hem idrarda hem de kanda yüksek seviyede ve kalıcı olduğunda kesinleşmiş olur.
-
Kedilerin Çok Fazla Su İçmesi Ne Anlama Gelir?
Kuru mamalar susuzluğa neden olur. Bu yüzden çok içerler. Diyabet ve böbrek hastalığı da, kedilerde daha fazla su içmeye neden olan hastalıklar arasındadır.
-
Diyabetli Kediler Çok Çiş Yapar mı?
Diyabetin temel belirtileri, susuzluk ve artan idrara çıkmadır.
-
Diyabetik Kedi Yemek Yemezse Ne Olur?
Yüksek dozda insulin almakta olan veya insülinin etkilerini dengeleyecek kadar beslenemeyen diyabetik kedinin kan şekerinde bir düşüş olabilir. Yemek yememeye bağlı olarak hipoglisemi görülebilir.
-
Diyabetli Kediler Kusar mı?
Hiperglisemi, hipoglisemi ve gastroparezi, kedilerde bulantıya sebep olarak kusmaya, iştah kaybına ve uyuşukluğa neden olabilir.
Kediye fazla insülin yapılırsa, kan şekeri seviyesinin tehlikeli bir şekilde düşmesi mümkündür. Kan şekeri seviyesi çok düşük olan bir kedinin gösterdiği klinik belirtiler arasında, halsizlik ve uyuşukluk, titreme, dengesizlik ve hatta bayılmalar sayılabilir.
-
Kedimin Diyabetini Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edebilirim?
Kedilerde diyabetin tedavisi için insülin gerekli olsa da, evcil hayvan sahipleri diyabet teşhisini takiben diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı tercih edebilmektedirler. Bunun için tahıl, patates ve yeşil bezelyesiz, düşük karbonhidratlı bir besleme programı uygulamaktadırlar.
-
Kedilerde Diyabet İnsülin Yapılmadan da Tedavi Edilebilir mi?
Glipizid ve Acarbose gibi oral hipoglisemik ilaçlar, kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Ağız yoluyla verilir ve hafif diyabetli kedilerde etkili olabilir.
Diyabet tedavisinin temel amacı, kan şekerini etkin bir şekilde düzene sokmak ve kedinin artık insülin tedavisine ihtiyaç duymadığı bir günlere ulaşmaktır. Kedinin insülin enjeksiyonları veya oral glikoz düzenleyici ilaçlar olmadan dört haftadan fazla bir süre boyunca normal glikoz seviyesini koruduğunda diyabetik remisyon (hastalığın sönmesi)’nun başladığı kabul edilebilir.
-
Glikoz Testi İçin Nereden Kan Alınır?
Kulak içi ve dışı kenarlarından. Veterinerler genellikle kol ve bacak, boyun damarlarından alırlar. Bazen de pati altlarından alınabilir.
-
İnsanlar İçin Kullanılan Glukometre Kedi İçin de Kullanılabilir mi?
İnsanlar için yapılan ölçümler, insan plazması için kalibre edilir. Bu nedenle doğru sonuç almak için kedi ve köpek plazması için kalibre edilen cihazlar kullanılır. Kedi ve köpeklerin doğru glikoz değerlerini elde etmek için, özellikle evcil hayvanlar için kalibre edilmiş bir cihaz kullanmalısınız veya veterinerinizin kullandığı laboratuvar değerleri ile insan glukometresi sonucu arasındaki hata payını hesaplamayı öğrenmelisiniz.
-
Kedimin Kan Şekerini Ne Sıklıkla Kontrol Etmeliyim?
Günde 2 kez insulin yapılıyorsa, insülin yapılmadan önce kedinin kan şekeri düzeyine bakılarak, 300 mg / dl ‘den yüksek veya 80 mg / dl ‘den düşük olmadığı kontrol edilmelidir (günde 2 kez). Bazı glukometreler farklı sonuç verebilir bu nedenle iki farklı glukometre ile doğrulanmalıdır).
-
Kediye Nasıl Enjeksiyon Yapılır?
Başparmağınız ve işaret parmağınız arasındaki cildi hafifçe sıkıştırın. Gevşek cildi yavaşça yukarı doğru çekin ve parmaklarınız arasında küçük bir cilt girintisi (üçgen) olup olmadığını kontrol edin. Diğer elinizdeki enjektörü girintiye yerleştirin. İğneyi arkadaki cildin yüzeyine paralel tutun.
-
Kedilerde İnsülinin Başlangıç Dozu Nedir?
İnsülin başlangıç dozu 0.25-0.5 U / kg BID’i aşmamalıdır. Çoğu kedide günde iki kez uygulama gerekir. Kilolu kediler için bile maksimum toplam başlangıç dozu 2 U / kedi BID değerini aşmamalıdır.
-
Kedime İnsülini Geç Verebilir miyim veya İnsülin Zamanını Atlayabilir miyim?
Kediniz yemek yemiyorsa, insülin yapmayın. Kedinizin açlığı 48 saatten fazla sürmediği sürece insülin zamanını kaçırmayın. Bazen bir veya birkaç insülin zamanını atlamanız gerekiyorsa, endişelenmeyin. Bundan sonra kedinizin kan şekeri bir-iki gün boyunca çok yükselebilir ancak büyük sorunlara neden olmaz.
-
Kedime İnsülini Açken Yapabilir miyim?
İnsülini yapmadan önce daima kedinizi besleyin. Kediniz yemeyi reddederse, insülin uygulamayın. İnsülin uygulandıktan sonra kediniz kusarsa, tekrar az miktarda yiyecek sunmayı deneyin.
-
Diyabetik Bir Kedide Düşük Kan Şekeri/Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?
- İştahsızlık (anoreksiya)
- Aşırı açlık.
- Bulanık görme gibi görsel sorunlar.
- Oryantasyon bozukluğu ve kafa karışıklığı – temel rutin görevleri tamamlayamamaları belirgin bir belirti olabilir.
- Zayıflama, düşük enerji, bilinç kaybı.
- Nöbetler (nadir)
- Kaygı, huzursuzluk.
- İrkilme/titreme.
- Kedinizde diyabet varsa, veterineriniz hipoglisemi belirtileri ve diyabetik koma hakkında sizi de bilgilendirmelidir. Kediniz diyabetik koma belirtileri gösteriyorsa, hemen veterinerinize başvurun. Glikoz seviyesini acil olarak yükseltmek için kedinin diş etlerine veya dilinin altına mısır şurubu veya ballı su sürün
-
Kedime İnsülini Günde Bir Kez Yapabilir miyim?
Kedilerin çoğu için günde iki kez küçük bir doz insülin uygulanır. Nadiren günde bir kez uygulanır. Ancak kediniz insülin alırken yemek yemiyorsa çok tehlikeli olabilir. Yani kedinizin beslendiğinden emin olmalısınız.
-
Kedime İnsülin Vermeyi Bırakabilir Miyim?
Beslenme ve insülin tedavisini etkin bir şekilde uyguladıysanız, bir süre sonra kedinizin insülin dozunu düşürmeye başlayabileceğinizi fark edebilirsiniz. Bazı kedilerde diyabetik remisyona girer.
-
Diyabetik Kediler İçin En İyi Beslenme Şekli Nedir?
Karbonhidrat yönünden zengin mamalar, kan şekeri seviyelerinde ani artışlara yol açar ve bu da kedinin insülin ihtiyacını artırır. Bu nedenle konserve mamalar tercih edilmektedir.
İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma, kuru mama tüketen normal kilolu kedilerde diyabetes mellitus (Tip 2) riskinde artış olduğu saptanmıştır. “Kedilerde Diyabetes Mellitus için Çevresel Risk Faktörleri” isimli çalışma, bugüne kadar diyabetik kedilerle ilgili en kapsamlı vaka kontrol çalışmasıdır.
-
Diyabetik Kediler İçin Kuru Mama Öneriliyor mu?
Diyabetik kediler için kuru mama genellikle önerilmez.
İdeal beslenmede –özellikle diyabetik remisyon (hastalık belirtilerinin sönmesi) için– yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı konservelerin daha fazla işe yaradığı artık bilinmektedir.
-
Hills’in M/D Maması Yararlı mı?
Hills’in m/d maması, diğer kedi mamalarından daha az karbonhidrat ve daha az yağ içerecek şekilde formüle edilmiştir ancak yine de bazı kediler için karbonhidrat içeriği fazla olabilir. m/d’nin bu kadar etkili olmasının nedeni, içeriğinin yüksek proteinli, az yağlı, yeterli su ve düşük kalorili olmasıdır.
- Yaş Mamayı Gece Boyunca Dışarıda Bırakabilir miyim?
Konserve kedi mamasını dışarıda bırakabileceğiniz süre oda sıcaklığına bağlıdır. Yaz aylarında klima yoksa mamayı 20 dakikadan fazla dışarıda bırakmayın. 4 saat içinde yenmeyen mamaları atın. Aynı şekilde kışın, ısıtıcı açıksa veya mamalar sıcak bir mutfakta ise, yine 20 dakika kuralı geçerlidir. Açılan kutular buzdolabında 4-7◦C arasındaki sıcaklıklarda en fazla 5-7 gün saklanmalıdır. Bu süreden sonra kalan kedi veya köpek maması atılmalıdır.
-
Diyabetik Kedilere Konserve Ton Balığı Verilmesi Doğru mu?
Dondurulmuş tavuk, sığır eti, somon, ton balığı ve karaciğer gibi yiyecekler, protein değeri yüksek, karbonhidrat değeri düşük olduğu için diyabetik kedilere önerilir. Ton balığının da proteini yüksek, yağı azdır. Kedinizin iştahı olmadığında, ton balığı ile yemeye teşvik edebilirsiniz. Ancak aşırı yemesi de kedinizin kan şekerinde gereksiz bir artışa neden olur. Veteriner hekiminizle konuşmadan, diyabetik kedinizin insülin dozu veya diyetinde hiçbir değişiklik yapmayın.
-
Diyabetik Kediler Her Zaman Aç mı hisseder?
Her kedinin vücudu, yüksek kan şekerine çeşitli şekillerde yanıt verir. Kediniz her zaman aç hissedip, çok daha fazla mama yiyecek olsa da, kilo almayacaktır.
-
Kedilerim Neden Açlıktan Ölüyor Gibi Davranıyor?
Hipertiroidizm: Tiroid bezi aşırı aktif olan kedilerde hipertiroidizm gerçekleşmiştir ve bu durum her zaman aç hissettirir çünkü yemesine rağmen vücudu gerekli enerjiden yoksundur. Veterineriniz tarafından yapılan basit kan testleri, bu hastalığı teşhis edebilir. Bazı diyabetli kediler, vücutlarında yemeğin sağladığı yakıtı kullanamadıkları için korkunç bir iştah görülür. Bu davranış, insülin ihtiyacına işaret edebilir.
-
Diyabetik Kedimi Günde İki Defadan Fazla Besleyebilir miyim?
Çoğu diyabetik kediye günde iki kez, yaklaşık 12 saatlik aralıklarla insülin yapılır. Günde iki kez, en fazla üç kez besleyin. Diyabetik hayvanların önünde sürekli mama bulunmamalıdır. Her gün aynı saatte ve aynı miktarda beslenmelidirler. İnsülin saati geldiğinde, en az yarım saat önce beslenmeli, daha sonra insulin yapılmalıdır. Eğer şehir dışındaysanız, siz yokken de kedinizin bu düzeninin devam etmesini sağlamalısınız.
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi
Çok faydalı bir paylaşım oldu , çok teşekkürler. Tekrar siteyi aktif hale getirmeniz bizim için harika haber.Yılların tecrübesini paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim kendi adıma…
Sitenizi yaklaşık 1 yıl önce keşfettim.4 yıldır kedi besliyorum ,bunun 3 yılı en iyi kuru markası hangisi diye aramakla geçti.Sonuçta da hergünümüz idrar problemleriyle geçti .
Araştırma yapmaktayım, lakin herkes başka şeyin doğru olduğunu söylediği için de hep kafa karışıklığına sebep olarak ,doğru bilgiye ulaşmayı zorlaştırıyor.(bu konuda iyi ki varsınız)
Karbonhidratlı besinler yazınızın altında soru cevap kısımlarında tecrübeli kişilerle yazışmalarınızda yüksek protein sonucu fosfor bağlayıcılardan bahsedilmiş , bunlar nelerdir? bizim gibi ev yemeği besleyenler kullanmalı mı ?
1 aydır tahılı tamamen kestim . İlk başladığımda 2 kg ete 600 gr sebze,150 gr tahıl ekliyordum.Şimdi 2 kg ete 1 ufak kabak ,1 ufak kereviz yada sadece azcık balkabağı ekliyorum . doğru mu , yeterli yada yetersiz mi? her yemeklerine su ekliyorum ,çünkü ev mamasına geçtiğimizden beri asla su içmiyorlar.
Böbrekleri yormamak adına ne yapabiliriz?
Karaciğer yağlanmasıiçin ek takviye öneriniz var mı? enginar ekstrat diye birine öneride bulunmuşsunuz, bu her durumda geçerli mi? yoksa kilo vermekle düzelir mi ?
Yazı da diyabetik kediler için 2 öğün diye belirtmişsiniz lakin ben 4 öğün besleme yapıyorum ,bu yanlış mı ?
o kadar çok marka var ki birgün iyi denilene ertesi gün kötü deniyor . hayvanlar için o kadar seçenek maalesef ülkemizde yok. gimcat multivitamin -taurin macunları iyi midir ? Ya da aslında siz hangi markaları tavsiye edersiniz? omega 3 hayvanlar için hangi takviye daha doğru ? Sizin kullandığınız ürünler neler ? tecrübeleriniz o kadar değerli ki .
çok ama çok teşekkür ederim . Bilgisizliğimle sorduğum onca soru için özür dilerim . Lakin yaşadığımız acı kayıpla daha yanlış yapıp acı çekmelerini asla ve asla istemem. Yrdımlarınız için sonsuz minnettarım
Sitemizin yararı konusunda yazdıklarınıza teşekkür ederim. Amacımız deneyimlerimizi paylaşmak.
Bizler endüstriyel destekler yerine elimizden geldiğince doğal olanları tercih etmeye çalışıyoruz. Fosfor bağlayıcı olarak fırınlanıp toz haline getirilmiş yumurta kabuğu kullanıyoruz. Ben un haline getirdiğim yulaf kepeği ve yumurta tozunu bir kavanozda karıştırıyorum ve mamalarına günde 1 çay kaşığı ekliyorum. Aslında kabaktan karbonhidratı alıyor ama yulaf kepeği bağırsak hareketlerini düzenliyor. İshal ya da kabızlıkta çok etkili olduğunu gördüm. 2 kg ete 1 ufak kabak ,1 ufak kereviz yada sadece azcık balkabağı gayet güzel.
Omega 3 için EFA balık yağını tercih ediyorum. Haftada 3 gün. Bunun dışında etli balıkları da fırınlayıp, kullanıyorum.
Eğer eklediğiniz su yeterli ise ise sorun yok. Ama daha fazla su içmeleri için bol suda haşlanıp, robottan geçirdiğiniz dalak suyu ve püresini sularına katabilirsiniz ama su kaplarında uzun süre kalmamalı. Bozulur.
Enginar ekstraktı çok yararlı ama kaliteli olanını kullanın. Internette çok fazla sahte ürün var.
Diyabetik kediniz eğer yeterli miktarda yediyse, günde 3’e düşürün.
Yumurta ve ev yoğurdu en etkili gıdalardır. Az miktarda z.yağının üstüne biraz su ekleyip yumurtayla iyice karıştırıp, hafif sulu bu karışımı blenderdan geçirip, mamalarına 1 çay kaşığı ile başlayıp, azar azar ekleyebilirsiniz.
Bence gayet bilinçli bir besleme yapıyorsunuz. Benim uzun yıllar içinde edindiğim tecrübelere şimdiden sahipsiniz. Kendinizi küçümsemeyin.
Benim sizlerden faklı olarak yaptığım, edindiğim tüm tecrübeleri yazarak paylaşmak. Siz de yaşadıklarınızı, uygulamalarınızı yazmalısınız. Sitemiz bu konuda açık bir platform. Yayımlamaktan mutluluk duyarız. Sevgilerimle.