Yarın Pazar. Pisilerimiz için yine çok lezzetli ve sağlıklı bir mama tarifi verelim de, anneleri bugünden hazırlık yapsınlar. Hadi bakalım, ocak başına. Sonuçları bizimle de paylaşın lütfen.
Susamlı Türlü
- 1/2 Hindi göğsü
- 1 küçük avuç bezelye
- 4 – 5 küp balkabağı
- 4 – 5 adet taze bakla
- 2 -3 dilim kereviz
- 1 silme yemek kaşığı esmer pirinç
- 1 silme tatlı kaşığı susam
Hindi göğsünü aşlayıp tencereden alın. Kalan et suyunda bezelye, balkabağı, bakla, kereviz ve pirinci pişirin. Yalnız fazla et suyunuz artmış ise, sadece sebzeleri pişirebileceğiniz kadarını tencerde bırakın, fazlasını derin dondurucunuzda saklayıp, bir sonraki mamada değerlendirebilirsiniz. Vitamin ve mineral kaybını önlemek için sebzeleri daima diri kalacak şekilde pişiriyoruz. Sonra blenderdan geçirip, koyu bir mercimek çorbası kıvamında bir karışım elde ediyoruz. Bu yüzden et suyunu, kullandığımız sebze miktarına göre en başta dikkatli ayarlamakta fayda var, yoksa çok sulu, çorba kıvamında bir mama olur. Bu elde ettiğimiz karışımın içine haşladığımız etleri didikleyip, susamı da ekleyelim ve homojen bir hale gelinceye kadar karıştırıp cam bir saklama kabında ılıtıp buzdolabına kaldıralım. Kedilerimizin 3 günde tüketebileceğinden fazla mamaları, mutlaka derin dondurucuya kaldıralım.
Not: Balkabağı kısa bir süre sonra tezgahlardan kalkacak. Çok lifli yapısı nedeniyle harika bir tüy topağı attırıcısıdır. Özellikle çok fazla tüy döktükleri bu mevsimde, mamalarına azar azar eklemeyi alışkanlık haline getirebilirseniz, sindirim sistemlerini rahatlatıp, yuttukları tüyleri dışkı ile atabilmelerine yardımcı olmuş olursunuz. Tezgahlardan kalkmadan satın alıp, yıkayıp , küp küp doğrayarak buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Dilediğiniz miktarda kullanım kolaylığı sağlayacaktır size bu yöntem.
SUSAM :
Susamı mamada ilginçlik olsun diye kullandırtmıyoruz. Bu tür destekleyicilere, insanların olduğu kadar hayvanların da çok büyük gereksinimleri var.
Tohumların besin değeri son derece yüksektir. Pek çok mineral ve vitamin, tohumlarda bulunur ve canlı yaşamlarının devamlılığı için tohumların varlığı zorunludur. Susam tohumları, mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Yağ açısından zengindirler.
Protein, bazı A ve E vitaminlerini, B12 ve folik asit dışındaki B vitaminlerinin çoğunu içermektedirler. Pek çok tohumda olduğu gibi, mineraller de susam tohumlarında bolca bulunmaktadır. Bakır, magnezyum, fosfor, potasyum , çinko ve demir önemli miktarlarda mevcuttur.
Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür. Susam tohumları, aynı zamanda içeriklerindeki Lesitin (E vitamini) ve diğer mineraller nedeniyle, hafif bir antioksidan etkiye de sahiptir. Hindistan ve Çin’de binlerce yıl ilaç olarak kullanılmıştır. Hücreleri yenileme ve yaraları hızla kapatma özelliği vardır. İnanılanın aksine, susamın sindirimi de güç değildir hatta duyarlı bir mide ve karaciğerin bile, susamı kolaylıkla sindirebildiği incelenmiştir.
Her şeyde olması gerektiği gibi, fazla aşırıya kaçmadan kullanmamız büyük fayda sağlayacaktır. Kedilerim, simit kabuğu yemeye bayılıyorlardı ama mamalarında kullandığımda, deliye döndüler. Sizlere de öneririm.
Pisilerimize afiyet olsun 🙂 Hangisini isterseniz yiyebilirsiniz, ben bu yuzden onceden susama buluyorum hepsini:p
Fulya Hanim ureticiliginizin yani sira verdiginiz doyurucu bilgilerle de neyi neden yaptigimizdan hareketle daha da bilincleniyoruz. Tesekkurler ellerinize saglik:) Bende gelip susamli simit gibi kedilerinizi yesem citir citir :p :grin