Tarçın ve kardeşleriyle, Mischa‘ya yoğunlaştığım dönemde çok ilgilenemedim. Mischa’yı kaybettikten bir gün sonra Tarçın’ın topalladığını ve çok ağrısı olduğunu farkettim.
Çekilen filmler ve yapılan muayenelerden sonra, sağ arka dizindeki çapraz bağın koptuğu ve ameliyat edilmesi gerektiği belirtildi.
Ancak Tarçın önümüzdeki günlerde 17 yaşına girecek ve son 8-9 ayda 3.5 kg vermesine rağmen halen 7 kg ve kilolu bir kedi. Ayrıca diyabeti de var. Dolayısı ile böyle bir operasyondan ne kadar sağlıklı çıkacağı, bundan sonraki yaşamındaki kalite ve bacağın ne kadar düzelebileceği konusunda ciddi şüphelerimiz var.
Bu nedenle veterinerimizle birlikte, bir süre daha bekleme ve bedenine destek olarak, kendini toparlaması konusunda bir şans daha verme kararı aldık. Ayrıca, yine araştırmalara başladım. Araştırmalarım sonunda, bu sorunla karşılaşmış ailelerin yaşadıklarını ve uygulamalarını öğrendim. Buna göre öğrendiklerim ve yaptığım uygulamalar şöyle:
- Bu durum kedilerde nadir görülmekle birlikte, kilolu ve yaşlı kedilerde görülüyor.
- Ameliyatın anestezi riskinin yanısıra, ameliyat sonrasında, yapılan bandaj nedeniyle ağırlık diğer bacağa yüklendiği için, en geç 18 ay içinde diğer bacağın da ameliyat ihtimali ortaya çıkıyor.
- Yapılması gereken, mümkün olduğunca hereketlerini kısıtlamak, kilo verdirmek ve destek ürünleri ve ilaçları ile diğer bacakların ve sorunlu bacağın hem kaslarını, hem de eklemlerini güçlendirmek. Bu ürünler, ayrıca eklem sıvısının artırılmasına da yardımcı olarak (hatta bazı sitelerde yeni bağ oluşturduğu da belirtilmektedir), hem tedavi, hem de rahatlama sağlamaktadır.
- Ayrıca sıcak/soğuk/sıcak uygulamaları, su içinde hareket de, önerilenler arasında.
Benim uygulamalarım:
- Evde Tarçın’ın çıkmak isteyeceği her yere basamaklar yerleştirdim.
- Sporcuların kullandığı Glucosamine+Chondritin+MSM veya SAMe veya Bromelain içeren destek ürünü (günde 150/300mg), Omega3 ve çoğu veteriner tarafından önerilmemekle birlikte, yaşayanların önerdiği ve Arthritis’in tedavisinde önemli bir etkisi olan Aspirin (48 ya da 72 saatte bir 81 mg’ı geçmemek üzere***) ve C Vitamini kullanmak (yurt dışındaki uygulamalarda, Glucosamin’in (sulphate) ilk kez kullanıldığında, Chondroitin’siz denenmesi gerektiğini, bir fark görülmezse Chondroitin’li olana geçilmesini öneriyorlar. Enjektabl olan formu da Adequan/Glycosaminoglycan adıyla bulunmakta.
- Eve aldığım 150 watt’lık infrared lamba ile, hergün en az 15 dk ısı terapisi uygulamak.
Ayrıca, vücuttaki düşük potasyum düzeyinin de, kas güçsüzlüğü ve ağrılarına neden olduğunu öğrendim. Potasyum seviyesini de göz ardı etmiyorum.
Şu andaki sonuç:
- Tarçın’ın ağrıları yok denecek kadar azaldı.
- Kardeşleri ile kovalamaca bile oynuyor.
- Artık topallamıyor.
Bu sorunu, şimdilik ameliyatsız atlatmaktan çok memnunuz. Dileriz bu şekilde devam eder.
Eklem fonksiyonlarını destekleyen ürünler şöyle sıralanabilir:
- Glukosamin Sülfat
- Kondroitin
- Kolajen
- MSM
- Hyalüronik Asit
- Ester-C
- Magnezyum
- Çinko
- Manganez
- Molibden
- Bakır
- Boron Glisinat
- Boswellia Serrata Ekstresi
- Beyaz söğüt kabuğu ekstresi
- Üzüm çekirdeği ekstresi
Internet taramaları için anahtar terimler: cats, feline , ruptures of the cranial cruciate ligament, cruciate ligament rupture, cranial cruciate ligament, lateral collateral ligament, rupture the cranial cruciate ligament, partial cruciate rupture
“Diyabetik Kedi” site yöneticisi
Merhaba,
Yazınızda bahsettiğiniz ilaçları nasıl içirdiniz kedinize, kapsül olarak var. Meyve suları şeklinde de var ama kedilere hangisi nasıl içirilir, bilemedim. Bizim kedimizde de aynı sorun var fakat bizim kedimiz kilolu değil ve henüz 1 yaşında. Ameliyat önerir misiniz? Ya da bahsettiğiniz evde iyileştirme çabalarına daha çabuk cevap mı verir?
Çok teşekkür ederim.