Yazar - H. Fatoş GÜRDiyabetik Kedilerimiz - Şeker Kedi Tarçın

Tarçın’ın Sabah Gazetesindeki Röportajı

***Bu Röportaj, Sabah Gazetesinin 28 Ocak tarihli sayısında yayımlanmıştır. 

Tarçın’ın ‘şeker’ sorunu

10 yıldır şeker hastalığından mustarip Tarçın, artık insülin saatinin geldiğini bile haber veriyor. Sahibi Fatoş Akınoğlu da, internet sitesinde, şeker hastası bir kediyle yaşamı anlatıyor.

Kedicik insülin saatini biliyor

tarcin-keyif_1.jpg

Şeker hastası olan Tarçın’ın hastalığı ilk sinyallerini 1997 yılında, 6 yaşındayken vücudunda çıkan siyah döküntülerle vermiş. Ancak teşhis konulması epey zaman almış. Hatta yıllarca mantar tedavisi uygulanmış. Teşhis konulana kadar bırakın kedileri, insanlardaki diyabet hakkında dahi bir şey bilmediğini söyleyen Tarçın’ın sahibi Fatoş Akınoğlu, veteriner veteriner gezdikten sonra, insülin tedavisine başladıklarını anlatıyor: “İnsülin saatleri geldiğinde kendisi gelip haber vermeye ve sırt üstü yatıp, karnını açmaya başladı.” Ancak Tarçın, dokuz ay sonra yine ağırlaşmaya başlamış ve Fatoş Hanım da yeni arayışlara girmiş: “İnternetten yurtdışında, diyabetik kedisi olanları araştırdım ve www.felinediabetes.com’u buldum. Attığım mesaja, anında pek çok ülkeden cevap geldi. Insülini kestik, diyabetik mamalarla kan şekeri düzeyini kontrol altında tutuyorum.” Fatoş Akınoğlu tüm yaşadıklarını kendi ülkesindekilerle de paylaşmaya karar vermiş ve bir internet sitesi kurmuş. ‘www.tekcatimiz.info’ adlı internet sitesinde benzer sorunları yaşayanlara, tecrübelerini aktarıyor. Bu sorunla ilgili olarak paylaşımın önemine dikkat çeken Akınoğlu, www.yasamhakkinasaygi.com sitesinde de köşe yazıları yazıyor.

Şeker hastalığı bir kedinin hayatını nasıl etkiliyor?

Fatoş Akınoğlu, Tarçın’ın başlangıçta yanlış tedaviler yüzünden çok zor zamanlar geçirdiğini söylüyor: “Kan şekeri düzeyinin yükselmesi ya da ani iniş çıkışlar nedeniyle, kalp, karaciğer, böbrekler ve gözler doğrudan olumsuz etkileniyor. Ayaklarında, yaralar açılıyor, iyileşmiyor. İlerleyen durumlarda, bacaklarda tutulma başlıyor. Bu durum Tarçın’da başladığında, bana bunun doğal olduğu, yatalak olabileceği söylendi. İnternette bana önerilen Methylcobalamin’li B12’yi kullandık ve Tarçın buzdolabının üzerine zıpladı.”

NESLİHAN TUNÇ

 

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.