Yazar - H. Fatoş GÜRDiyabet - InsulinKedi HastalıklarıDiyabetDiyabetik Kedi

Tilly’nin Diyabeti: Insulin Protokolü | Kedilerde Diyabet

Kirsten Roomp, insulin protokolünü ayrıntılarıyla aktarıyor:

ÖNEMLİ NOT

* Bu protokolü uygulamadan önce veterinerinizle görüşün ve başlamadan önce bu protokolün 
uygulanması konusunda onayını alın !!! 
* Veterinerinizle düzenli olarak, kedinizle ilgili gelişmeler hakkında görüşün. 
* Kedinizde ek sorunlar (ör. ketonlar, hipoglisemi, kusma, ateş, mesane enfeksiyonları, vb.) 
gelişirse, hemen veterinerinizi arayın.

Önemli Ön Bilgilendirme

  • Bu tedavi protokolü, benim de dâhil olduğum, Alman Diyabet-Katzen Forumu’na üye olan kişiler tarafından geliştirildi ve Journal of Feline Medicine and Surgeryde yayınlandı.
  • Kedilerin çoğunluğunda bu protokol çok başarılı sonuçlar vermektedir ancak bazı kedilerde (genellikle bunlar düzene girmesi zor kediler) aynı sonuçlar alınamayabilir.
  • Bu protokolün uygulanması, diğer protokollerden daha fazla zaman alsa da, tam zamanlı bir işte çalışıyor olsanız bile uygulanabilir.
  • Bu protokol, diğer protokollerin çoğundan daha pahalıdır ancak maliyetler online eczanelerden veya güvenilir internet sitelerinden test ürünleri alınarak düşürülebilir.
  • Alman Diyabet-Katzen Forum üyeleri 3 ml Lantus / Levemir kartuşları satın alıp, açtıktan sonra buzdolabında saklayıp, düzenli olarak 6 ay veya daha uzun süre kullanılmaktadır (insülinlerin açılmış kartuşları buzdolabında saklanabilir).
  • Kedinizin kan şekeri seviyelerini günde birkaç kez test etmeniz gerekir.
  • Hipoglisemi hakkında yeterli bilgi sahibi olmanız ve buna müdahale edebilecek durumda olmanız gerekir.
  • Ketoasidozu kontrol etmek ve ketoasidoz değerlerini bilmek için düzenli olarak ketonları test etmeniz gerekir. Kedinizin diyabeti düzene girdikten (stabil hale geldikten) sonra ketonların oluşmadığını unutmayın.
  • Test striplerinde 0,6 µL veya daha az kan kullanılan, beşeri şeker hastaları için üretilmiş bir glukometreye ihtiyacınız olacaktır. Bu protokole, başlangıçta tam kanı ölçen glukometrelerle başlanmış olsa da, yeni plazma eşdeğeri glukometrelerle de başarılı bir şekilde kullanmıştır.
  • Küçük dozları yapmanızı sağlayan enjektörler kullanmanız gerekecektir: U100 tipi, 3/10 cc = 0.3 ml hacimli veya üzerinde “yarım ünite” işareti olan insulin kalemleri.
  • Doğru beslemeniz gerekir: yüksek ve kaliteli protein, düşük karbonhidratlı konserve veya çiğ gıda.
  • Kedinizi güne yayılmış çok sayıda küçük öğünle beslemeniz gerekecektir, bazı kediler için istediği zaman yiyebileceği konserve yiyecekler de konabilir.

TEDAVİ PROTOKOLÜ

1.Aşama: Başlangıç ​​dozu

Birçok durumda, Lantus veya Levemir’in başlangıç ​​dozu, kedinin ideal ağırlığının kg’ı başına 0.25 IU hesaplanır ve her zaman günde iki kez, 12 saat arayla yapılır. Kediye daha önce başka bir insülin yapıldıysa, başlangıç ​​dozları bu bilgiler dikkate alınarak artırılmalı veya azaltılmalıdır. Başlangıç ​​dozuna karar verirken, Lantus ve Levemir’in diğer insülinlerden daha uzun bir etki süresine sahip olmasına rağmen, çoğu kedide daha düşük bir etkiye sahip olduğunu unutmamak önemlidir.

Kediler, Lantus / Levemir’de ilk 3 gün yakından izlenmelidir: sabah ve akşam dozlarını gösteren eğriler hazırlayın (ör. sabah ilk enjeksiyondan önceki +3 saat, +6 saat, +9 saatlik kan şekeri ölçümleri;  akşam enjeksiyonundan önceki +3 saat, +6 saat, +9 saatlik kan şekeri ölçümleri kaydedilmeli). Genellikle başlangıç ​​dozu 3 gün boyunca aynı dozda tutulur. Günlük ketonlar test edilir. Ölçümden sonra keton yükselmesi eğilimi olan ve / veya nispeten yüksek eğriler tespit edilen kedilerin dozları, daha erken sürede (24-48 saat sonra) artırılmalıdır. Bir kedinin ilk 3 günde dozunun düşmesi çok nadirdir ancak kedinin kan şekeri 50 mg / dl’nin altına düşerse dozu hemen azaltın.

Eğrileri düzenli olarak tutmak, ayrıca tüm enjeksiyonların öncesinde ölçüm yapılması ve arada gün içinde rastgele kontrollerin yapılması önemlidir. Kedilerin çoğunda kan şekeri ölçümlerinde değerlerin aynı çıkmasının mümkün olmadığını bilmek önemlidir. Ayrıca, bir enjeksiyondan +12 saat sonra düşük bir değerin görülmesi de nadir bir durum değildir. Aynı değerin sık tekrarlandığı bir kediniz varsa, şanslısınızdır. Çünkü değişken değerleri olan bir kediye nazaran daha az kan testi yapacağınız anlamına gelir.

2. Aşama: Dozu arttırmak

Çoğu kedinin dozunun artırılması gerekir. 0.25 IU veya 0.5 IU aralığında başlayın (kedinize düşük dozda insulin yapılıyorsa ve/veya nispeten kan şekeri düşük çıkıyorsa 0.25 IU; kediniz daha yüksek doz alıyorsa ve / veya nispeten kan şekeri yüksek çıkıyorsa 0.5 IU). Bu dozları 5-7 gün boyunca değiştirmeyin. Bununla birlikte, kedinin kan şekeri sürekli yüksek çıkıyorsa (nadiren her zaman> = 300 mg / dl), 0.5 IU artırmadan önce 2-3 gün boyunca dozu sabit tutun. Alternatif olarak, kedinin sürekli olarak kan şekeri orta derecede yüksek çıkıyorsa (nadiren her zaman> = 200 mg / dl), kedi düşük doz insulin alıyorsa dozu her 2-3 günde bir 0.25 IU arttırın veya kedi daha yüksek doz insulin alıyorsa 0.5 IU arttırın. Bu noktadan sonra ketonlar için haftada bir kez test yaptırın veya hala> = 200 mg / dl ise, daha sık test yaptırın.

Birçok kedi zaman zaman yüksek kan şekeri nedeni ile artan bir doza reaksiyon gösterir (bir artışın ardından ilk 2-3 gün içinde, genellikle 24 saatten az sürer). Kimse bu durumun nedenini bilmiyor (belki de “stresin karaciğer üzerindeki etkisindendir”?)  bu nedenle dozu aynı tutun ve dalgalanmaları görmezden gelin.

Muhtemelen, Lantus ve Levemir’in çalışma şekli nedeniyle (> 12 saat boyunca çalışıyorlar, bu nedenle dozlar arasında çakışma olabilir), düşük bir ölçüm görüldüğünde, hangi dozu vermeniz gerektiği sorunuyla karşı karşıya kalacaksınız. Ne olduğunu görmek için ilk birkaç kez dozu azaltmayı deneyin – sonuç olarak kedinin kan şekeri daha yüksek çıkacaktır. İkinci bir alternatif ise, kediyi beslemek, 1-2 saat beklemek, tekrar test yapmak ve kan şekeri yükselmeye başladığında normal dozu vermek. Üçüncü bir alternatif, dozu bölmektir: kediyi besleyin, dozun çoğunu hemen verin ve kalanları 1-2 saat sonra kan şekeri yükselmeye başladığında verin. Bununla birlikte, çoğu kedide bu alternatiflerin hiçbiri, tutarlı bir dozdan daha etkin çalıştığını göstermemiştir. Bu sorunla başa çıkmanın en iyi yolunu belirlemeden önce kedinizin Lantus / Levemir’e nasıl tepki verdiğini bilmeniz gerekir.

Mümkün olduğunca zaman ve doz açısından tutarlı bir uygulamanın yolunu bulmaya çalışın: değişen ölçümler işe yaramıyor. Enjeksiyonları atlamayın. Kan şekeri tutarlı bir dozda sabitlenmeye başlamadan önce bu aşamada dalgalanmalar (iniş çıkışlar) çok yaygındır: Lantus’ta ilk 1.5 ay boyunca tipik bir kedi eğrisi aşağıda görülmektedir.

Kedinin değerleri sağlıklı bir kedinin (50 ila 80 mg / dl) normal aralığında çıkmaya başladığında ve her gün bu aralıkta değerler ölçüldüğünde, dozu arttırmayı bırakın ve 3. Aşamaya geçin. Enjeksiyon öncesi veya enjeksiyonlar arasında bu düşük değerleri ölçtüğünüzde (bu noktaya gelmek genellikle 1 ay, bazen çok daha uzun sürer) kedilerin ihtiyaç duydukları maksimum doz, son derece değişkendir: Alman Katzen Forumu’nda bunun 0.5 IU ila 10.0 IU BID arasında değiştiği belirtilmiştir ve çoğu kedinin 1.0 IU ile 5.0 IU BID arasında olduğu görülmüştür. 

İnsan şeker hastalarında, son 15-20 yıldaki deneysel çalışmaların Somogyi etkisinin (gece uyurken vücudumuzda salgılanan büyüme hormonu, kortizol, glukagon ve adrenalin gibi hormonların aşırı derecede salgılanması ile sabaha kan şekeri yüksek çıkıyorsa buna Şafak Fenomeni denir. Genellikle çocuk ve ergenlerde görülür. Somogy Etkisi’nde gece 3-4 gibi ölçülen kan şekeri düşük çıkar) (bazen rebaund olarak da adlandırılır) varlığını reddettiğini unutmayın. Kedilerde, böyle bir durumun var olduğunu gösteren hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, nadiren değiştirerek, dozu yukarıda açıklandığı gibi ayarlayın: sadece gereksiz (ve sağlıksız!) Hiperglisemiye yol açtıklarından, rebound kontrolleri yapmayın.

3. Aşama: Dozu sabit tutma

Kedinin kan şekerini mümkün olduğunca günde 50 ila 200 mg / dl aralığında bir dozda tutmaya çalışın. Kedilerin çoğunda, 50 ila <100 mg / dl aralığında tutarlı insulin dozu ile tutarlı kan şekeri elde edilebilir. Düzene girmiş bir kedinin eğrisi aşağıdaki gibi olur.

Kedinin kan şekerinin 50 mg / dl altına düşmesine izin vermeyin (NB, BG => 40 mg / dl ile iyi sonuç veren ve doz bu aralıktaki değerde tutulmadıkça, düzene girmesi zor olan bazı kediler vardır ve dikkatli bir uygulama gerekir. Kedinizin bu şekilde reaksiyon verdiğinden emin olana kadar insulin kullanılmalıdır). 200 ila 220 mg / dl glikoz, böbrek eşiğidir ve böbrek sağlığı ve genel iyileşme için önemlidir. Bu aşama uzun sürebilir (aylarca). Birçok durumda periyodik olarak küçük ayarlamalar yapılması gerekir.

Kediniz bu aralıkta kalırsa, ketonların test edilmesi artık gerekli değildir. Ancak kediniz, örneğin bir enfeksiyon geliştirmiş ve sonuç olarak aniden daha yüksek kan şekeri saptanıyorsa, hemen ketonları test etmeye başlayın ve dozu yeniden ayarlayın.

4. Aşama : Dozun azaltılması

Kedi düzenli bir şekilde, sağlıklı bir kedinin normal aralığında düşük kan şekerine sahip olduğunda ve en az bir hafta boyunca genel olarak 100 mg / dl’nin altında kaldığında, dozu azaltmaya çalışın. Alternatif olarak, nadir glikoz konsantrasyonu ayrı günlerde en az üç kez 40 – <50 mg / dl ise, dozu azaltmayı deneyin. Kedi bir kez 40 mg / dl’nin altına düşerse, dozu hemen azaltın! Azaltma aşamalı olarak çok yavaş yapılır (0.25 veya 0.5 IU artışlar). Her yeni azaltılmış dozda, dozu daha da azaltmadan önce kedinin normal aralıkta hala stabil olduğundan emin olun.

Bir azaltma sonrasında kedi normal aralıkta kalmazsa, dozu derhal en son iyi gelen doza yükseltin. Bazen kedi, bir veya iki gün boyunca kan şekerini düşük tutmayı başarabilir ancak daha sonra tekrar yükselmeye başlar. Çünkü beta hücreleri henüz iyileşmemiştir. İnsülini tamamen kesmeden önce 0.25 IU’dan tek bir damlaya düşürmeye çalışın. Dozu çok hızlı bir şekilde azaltmak genellikle işe yaramaz. Çoğu kedi, hızlı azaltmayla remisyona (düzene) girmez.

5. Aşama: Remisyon

İnsülinsiz 14 gün ve normal kan şekeri değerleri görüldüğünde. Çoğu remisyon kedisi her zaman normal aralıkta kalabilir (50 ila 80 mg / dl) ancak bazen ara sıra yüksek ve düşük kan şekeri durumu olabilir. Düşük karbonhidratlı beslemeyi bırakmayın ve mümkünse kortizondan kaçınmaya çalışın. Kedinin kan şekerini ayda bir kez test edin.

Bu protokolü kullanarak remisyon elde eden, yaklaşık % 25 kedide hastalık tekrarladı ve tekrar insülin gerektirdi (sık görülen nedenler hipertiroidizm veya pankreatit nöbetleridir). Bu nedenle, diyabet kitinizi güncel tutmak önemlidir. Ardından insülin ve evde test yaparak, hemen müdahale edebilirsiniz. Önemli olan, bir tekrarlamaya ne kadar erken müdahale ederseniz (yani hipergliseminin önlenmesi ve diğer gerekli veteriner tedavisinin başlatılması), ikinci bir remisyon olma olasılığı o kadar artar.

Bir kedi ne kadar uzun süre diyabetli yaşarsa, remisyona girme olasılığı o kadar az olur. Birçok uzun süreli diyabet, Aşama 3 veya 4’te sıkışır. Ancak bu yöntemi kedi için de kullanmanın bir yararı vardır: kedinin kan şekeri seviyelerini mümkün olduğunca normal tutmak, uzun vadede daha sağlıklıdır. İnsülin gereksinimleri de genellikle çok düşük seviyelere inecektir. 

Kaynak: http://www.tillydiabetes.net/en_6_protocol2.htm

        

***ÇEVİRENİN NOTU (ÖZET BİLGİ)

Başlangıç dozu:

    • Günde iki kez 0.25-0.5 IU/kg (vücut ağırlığı).
    • İlk 2-3 hafta maksimum doz 2 iU enjeksiyonu aşmamalıdır

Başlangıç kan şekeri konsantrasyonu                Lantus/Levemir dozu (en yakın tam birime yaklaştırıldı)

<360 mg/dL                                                  0.25 U/kg (vücut ağırlığı) 1 unit
>360 mg/dL                                                  0.5 U/kg (vücut ağırlığı)* 2 units

Anahtar Kelimeler: kedilerde diyabet, kedi ve diyabet, diyabet ve kedi, kedilerde şeker hastalığı, kedi ve şeker hastalığı, şeker hastalığı ve kedi, kedilerde kan şekeri, kedi ve kan şekeri, kedilerde yüksek kan şekeri, kedi ve yüksek kan şekeri, kedilerde diyabet ve insulin, kedi ve insulin

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.