AssistFeed.com sitesinden alıntıdır:

Kediniz yemek yemeyi reddediyorsa, tam bir muayene için lütfen veterinerinizden randevu alın. Özellikle önemli olan, herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığını görmek için veterinerinizden kan testi yapmasını istemektir .

Besleme Seanslarında Ajitasyon – Bazı kediler beslemeye yardımcı olurken, bazıları bu besleme fikrinden pek memnun olmaz. Tekniklerinizi  değiştirmenin daha rahat bir besleme seansı sağlayıp sağlayamayacağını görmek için Besleme Teknikleri yazısına göz atın. Ayrıca cazip ödül mamaları ile kedilerinizin mamaya olan ilgisini artırmayı deneyin. Seans kötüleşirse, gerekli kaloriyi alması için daha fazla besleme seansı ile daha az beslemeniz gerekebilir. Ayrıca Rescue Remedyi de deneyebilirsiniz. İnsanların bu ürün ile kedinin kulaklarını ve kafasını ovuşturduğunu ve hatta diline bir damla damlattığını duydum.

Kabızlık –  Kabızlığın birçok nedeni olabilir ve kedinize yardım etmek için hemen harekete geçmeniz çok önemlidir. Dehidrasyon kabızlığa neden olabilir. Bir süredir yemek yemeyen bir kedi, tekrar mama verildiğinde veya mama miktarı artırıldığında da kabız olabilir. Kabızlığa dikkat edilmediğinde etkilenen bağırsakta, genişlemiş kolon, prolapsus rektum görülebilir. Kabızlık geçici veya kronik (uzun süreli) olabilir. Kediniz kum kutusuna gittikten sonra kusarsa, suçlu kabızlık olabilir.

İshal -DİKKAT: İshal için kedilere Kaopectate vermek bir dönem yaygın bir uygulamaydı. Kaopectate’in üreticileri yakın zamanda kediler için toksik olabilen bir bileşen olan asprini, bizmut subsalisilat olarak değiştirdi. Veterinerinizin gözetimi altında kullanın.

  • Konserve Kabak  (bir şekilde hem kabızlık hem de ishal için çalışır)
  • Köpekler, Kediler ve Kuşlar için Pet Pectillin İshal İlaçları 

Linda F., “Pet Pectillin, eski Kaopectate’nin içerdiği bileşenlere sahiptir” diyor.

Kedinin Poposundaki Tüylerin Temizliği  – Veterinerinizden oradaki tüyleri kesmesini isteyin. Kediniz muhtemelen çok rahatlayacaktır. Yaralanma olasılığına karşı elektrikli hayvan traş makinelerini kullanın. Makas kullanmayın. Bu bölgedeki deri oldukça hassastır ve eğer bir kesik olursa kedinizde korkunç bir enfeksiyon gelişebilir. Kedinizi nasıl traş edeceğinizi bilmiyorsanız, veterinerinizden veya veteriner teknisyeninizden size öğretmesini isteyin. Bazı veteriner hekimler bu hizmet için fazla ücret almazlar. Bu nedenle, isterseniz kedinizin tüylerinin ne kadar hızlı uzadığına bağlı olarak ayda bir veya daha fazla kez traş edilmesini sağlayın.

Ülserler  – Ağız, boğaz veya midedeki ülserler. Bunlardan herhangi biri kedinizi kötü hissettirecek ve yemek yemek istemeyecektir. Mide ülserleri fark edilmeden kanayabilir, kansızlığa ve ölüme neden olabilir, bu nedenle kontrol edilmesi önemlidir. Carafate (Sucralfate) ülserleri tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Temas ettiği yüzeylerde koruyucu bir tabaka oluşturarak, bölgenin daha fazla hasar görmemesini ve ülserin iyileşmesini sağlar. Bu koruyucu tabaka, besinlerin ve ilaçların emilimini de  ENGELLER. Bu nedenle mama ve ilaçları Carafate vermeden 2 saat önce veya sonra vermek gerekir. Bu ürün alüminyum içerdiğinden uzun süreli kullanımı doğru DEĞİLDİR. Evcil hayvanınızı yakından izleyin ve veterinerinizle yakın çalışın çünkü Carafate’nin bir yan etkisi de kabızlık olabilir.

Kusma – Sabah Erken Saatlerde

Saat sabahın 5’i ve kedinizin beyaz köpüklü sıvı kusmasıyla uykunuzdan uyanabilirsiniz.

Kediniz muhtemelen açtır ve mide asidi vardır. Buna genellikle “safra kusma” denir. Yemek borusuna zarar verebilecek bu viskoz döngüyü durdurmaya çalışmak için bazı öneriler:

PepcidAC  – Famotidin
DİKKAT: Pepcid AC 10mg tablet …
Pepcid’in tamamı DEĞİL              
Ekstra Güçlü 20mg tablet DEĞİL  (10 mg Regular Strength tabletleri daha uygundur)

Veterinerinizi arayın ve bunu kullanmanın uygun olup olmadığını sorun. Dozajlar kediye göre değişir, bu nedenle veterinerinizle yakın çalışın. Genellikle uygulanan doz, gün aşırı veya gerekirse her gün 10 mg’lık bir tabletin 1/4’üdür. Ayrıca, tüm kediler Pepcid’i tolere etmez. Kusma devam ederse veya kötüleşirse, Pepcid AC’yi bırakın ve veterinerinizle tekrar konuşun. 

Reglan  – Pepcid AC çalışmıyor gibi görünüyorsa, Reglan’ı deneyin. Marvistavet  sitesinden Reglan hakkında bilgi edinebilirsiniz . Dozajlar kediden kediye değişir, bu nedenle veterinerinize danışın.

Zantac  – Ranitidin. Pepcid ile hemen hemen aynıdır ve denemeye değer. Acı bir tadı vardır.

Tagamet  – Simetidin. Pepcid veya Zantac’tan daha sık verilebilir. Acı bir tadı vardır. 

Ekstra besleme için erken kalkın.

  • Yatmadan hemen önce küçük bir öğün yemesini sağlayın. Yaklaşık 6ml. Sabahları kan şekerinin yükselmesine ve daha fazla mide bulantısına neden olabileceği için yatmadan önce çok fazla beslemeyin. Siz de yatmadan önce fazla yemek yediğinizde ertesi sabah çok aç ve mideniz bulanarak uyanabilirsiniz. Kedinizde de bu durum olabilir.
  • İlaçları aç karnına vermek kusmaya neden olabilir.
  • Bazı  antibiyotikler  kusmaya neden olabilir.

Beslendikten Sonra Kusma

Kediniz bir süredir yemek yemiyorsa veya çok az yiyorsa, aynı anda çok fazla yiyeceği tolere edemeyebilir. Her beslemede 10 ml mama ile başlayın ve devam edin.

Kum Kabını Kullandıktan Sonra Kusma

Kediniz kaka yaptıktan veya kaka yapmaya çalıştıktan sonra kusarsa, kabız olma ihtimali yüksektir. Kusma için çok şiddetli kabız olması gerekmeyebilir. Yaşlı kedilerde, kaka yapmak için gereken kaslar zayıf olabilir ve bu da kedinin genç bir kediden daha fazla gerilmesine neden olur. Sert kaka yumuşatılmalıdır. Sıkı gözlem, doğru değerlendirme yapmanızı sağlar. Bkz.  Kedi Kabızlığı .

Diş Gıcırdatma  – bu stresle ilgili olabilir. Her beslemede oluyorsa…

  • Yemeğin kıvamını değiştirmeyi deneyin. Biraz daha yoğun ya da sulu kıvamlı yapabilirsiniz.
  • Kediniz ağzına veya yanaklarına bulaşan mamaları temizlemeye çalışabilir ve ağzına bulaşan mama veya ıslaklık hissinden hoşlanmayabilir. Ağız kenarındaki fazla yiyecekleri hemen kuru bir bezle silmeye çalışın.
  • Bulaşmayı önlemek için mamaları damağına sıkıyorsanız, dilin arkasına doğru vermeyi deneyin.
  • Kedinizin boğazını çeneden aşağı doğru yavaş yavaş okşamaya çalışın. Bu, bazı kedilerin yutkunmasına ve ağzını kapalı tutmasına yardımcı olur.
  • Ağzına mama sıktıktan hemen sonra, bir “Elizabeth Yakası” oluşturur gibi ellerinizi hafifçe başının etrafına koyun. Bazı kediler için bu çok rahatlatıcıdır ve kedinin diş gıcırdatmadan yutmasını sağlar.
  •  Kedinizin pozisyonunu değiştirmeyi, oturuyorsa, yatmasını, düz yatıyorsa, hafif bir eğimle yatmasını sağlayın.
  •  Konumunuzu değiştirmeyi deneyin. Kedinizden daha yüksekte oturursanız, ondan yüksekte olduğunuzdan mamayı damağı yerine diline koymak daha kolaydır.
  • Kediniz diş gıcırdatırken kafasını yana çeviriyor mu? Eğer öyleyse mama tabağına, döndüğü yönde hızlıca vurun. Kediniz kafasını diğer yöne çevirebilir ve gıcırdatmadan vaz geçebilir. Alternatif olarak, kedinin döndüğü taraftaki üst yan dudağını hafifçe kaldırarak mamayı oradan vermeyi deneyin.
  • Besleme zamanı dışında başka zamanlarda da diş gıcırdatma oluyorsa, veterinerinizden çürük, ülser, diş bozukluğu vb. olup olmadığını kontrol etmesini isteyin.

UYARI

Kathy Fatheree bir tıp uzmanı değildir. Bu web sitesinin içeriği, Kathy’nin yardımlı besleme deneyimlerinin yanı sıra, kedilerini beslemeye yardımcı olan diğer kedi sahiplerinin deneyimlerinin bir derlemesidir. Bilgilerin doğruluğu için her türlü çaba gösterilmiş olmakla birlikte, Kathy Fatheree veya bu web sitesiyle bağlantılı herhangi biri, bu sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda meydana gelebilecek hiçbir şeyden sorumlu tutulamaz.

Kaynak: https://assistfeed.com/challengesandproblems.htm

Paylaşmak önemsemektir!

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.